Parchetul General a deschis dosar penal după ce Șoșoacă a oprit accesul la un centru de vaccinare
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Captură privesc.eu, arhivă
Captură privesc.eu, arhivă
Parchetul General a deschis dosar penal după ce, săptămâna trecută, la Răchiteni, Diana Șoșoacă și alți protestatari au blocat procesul de vaccinare. 

În urma incidentelor de săptămâna trecută din comuna Răchiteni, județul Iași, Parchetul General a deschis un dosar penal. Atunci, senatoarea Diana Șoșoacă, însoțită de un grup de oameni, a blocat procesul de vaccinare. 

Cercetările se desfășoară „in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 din Codul Penal și de tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 din Codul Penal”, potrivit RFI România.

Plângerea a fost depusă de Direcția de Sănătate Publică Iași. Șeful DSP Iași, Vasile Cepoi, a spus că instituția s-a adresat Parchetului de pe lângă Înalta Curte pentru că în incidente este implicat un parlamentar, în speță fiind vorba de senatoarea Diana Șoșoacă.

Au intervenit CNCAV și Colegiul Medicilor

Și CNCAV a criticat gestul senatoarei Diana Șoșoacă. „Ca urmare a evenimentului înregistrat la un centru de vaccinare din comuna Răchiteni, judeţul Iaşi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face următoarele precizări: Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculaţiilor, a răspândirii de informaţii false, acuzaţii nefondate şi calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populaţiei. Astfel de fapte se produc în contextul creşterii considerabile a ratei de infectare în rândul populaţiei şi a efortului depus în tot acest timp pentru susţinerea ritmului de vaccinare la nivel naţional. CNCAV dezaprobă ferm acţiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare, act medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil şi sigur, în beneficiul cetăţenilor, a sănătăţii publice", se arată într-un comunicat de presă al CNCAV, citat de Agerpres.

De asemenea, în cauză a intervenit și Colegiul Medicilor. În opinia CMR, intimidările, ameninţările sau agresiunile de orice fel "nu îşi au locul şi nu trebuie să existe" în momentul exercitării actului medical sau a oricărei activităţi în general.

Context

Sâmbăta trecută, alături de un grup de protestatari, Diana Șoșoacă a oprit o caravană de vaccinare care fusese chemată de autoritățile locale în comuna Răchiteni, din județul Iași, pentru a imuniza 12 persoane netransportabile, potrivit RFI.

Echipa DSP Iași nu a putut să imunizeze persoanele doritoare din cauza protestului. Oamenii au fost transportați, într-un final, la centre din alte comune, conform celor spuse de secretarul general al comunei Răchiteni, Aurelian Constantin Alexa, pentru Libertatea.

Senatoarea Diana Șoșoacă a transmis protestul live, pe Facebook. Ea și ceilalți protestatari au strigat „Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!”. Cât despre carantina de la Răchiteni, Șoșoacă a acuzat că este „cea mai mare minciună a secolului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel