Parlamentul European, lovitură pentru Dacia. Statele, îndemnate să încurajeze achiziţia maşinilor cu 5 stele la testele EuroNCAP
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Dacia
Facebook Dacia
Dacia ar putea fi afectată de o rezoluţie a Parlamentului European, conform căreia statele europene sunt îndemnate să încurajeze, prin stimulente diverse, achiziţia de maşini care au obţinut cinci stele la testele de siguranţă EuroNCAP.

„Pasagerii autoturismelor care au primit cinci stele la ultimele teste din Programul european pentru evaluarea vehiculelor noi (Euro NCAP) au avut un risc de deces cu 68% mai mic și un risc de rănire gravă cu 23% mai mic decât cel al pasagerilor din autovehiculele care au primit două stele”, se arată în rezoluția Parlamentului European adoptată miercuri.

Din acest motiv, europarlamentarii „invită statele membre să ofere stimulente fiscale și solicită asigurătorilor privați să ofere sisteme atractive de asigurare auto pentru achiziționarea și utilizarea de vehicule cu cele mai înalte standarde de siguranță; invită Comisia să revizuiască legislația privind etichetarea automobilelor pentru a include informații suplimentare la punctul de vânzare și în format digital cu privire la ratingul de siguranță al vehiculelor noi”, scrie Promotor.ro.

Dacia, cea mai afectată maşină din Europa 

Modelele Dacia au țintit în mod tradițional trei stele EuroNCAP, iar generația anterioară Sandero a obținut, în 2013, chiar patru stele.

Gama actuală însă a pierdut lupta cu tehnologia, iar noile Sandero și Logan au numai două stele, în timp ce Duster are trei stele, dar obținute conform criteriilor din 2017, mult mai relaxate. Dacă ar fi retestat după standardul 2021, Duster ar obține cu greu cele două stele ale fraților mai mici din gamă, mai scrie sursa citată.

Nici la testele GreenNCAP Dacia nu stă mai bine. Două modele Dacia, Duster 1,5 dCi de 115 CP şi Sandero SCe 75, au primit câte 2,5 stele la testele pentru verificarea gradului de prietenie cu mediul al autoturismelor.

VEZI Ford PUMA, produsă la Craiova, trei stele la testele GreenNCAP 

Avertisment de la grupul Renault: Preţurile vor creşte 

Luca de Meo, numit recent director general la Renault Group, a avertizat că deficitul de semiconductori şi creşterea costurilor cu energia vor conduce la majorarea preţului automobilelor, informează Reuters.

”Preţurile vor creşte şi mai mult în următoarele 12 luni”, deoarece producătorii de cipuri profită de avantajul oferit de deficitul de aprovizionare, a declarat Luca de Meo într-un interviu publicat joi în cotidianul spaniol ”Expansion”.

Potrivit lui Luca de Meo, preţurile au început deja să crească, în condiţiile în care producătorii auto se concentrează pe modelele mai scumpe din cauza lipsei de semiconductori. Pe lângă lipsa de semiconductori, preţul automobilelor este influenţat şi de creşterea cotaţiilor la oţel, gaze naturale, energie electrică, cupru şi aluminiu, a adăugat directorul Renault.

VEZI Şeful Renault avertizează că preţul automobilelor va creşte odată cu explozia costurilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel