Ingrediente
- 250 ml de chefir
- 1 ou
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță de sare + 0.5 linguriță de sare pentru umplutură
- 0.4 linguriță de piper negru măcinat
- 2 linguri ulei de floarea soarelui + 50 ml de ulei pentru prăjire
- 350 g de făină
- 350 g piure de cartofi
- mărar
Cum se prepară
Amestecați chefirul cu oul, 1 linguriță de sare și praful de copt. Adăugați 2 linguri de ulei și iarăși amestecați. Adăugați 175 g de făină cernută și amestecați bine. Apoi, adăugați încă 125 g de făină și amestecați, până veți obține un aluat omogen. Păstrați 50 g de făină. Ungeți mâinile cu ulei de floarea soarelui și frământați bine aluatul. Obțineți un aluat fin, moale și puțin lipicios. Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l la temperatura camerei.
Pregătiți umplutura: amestecați piureul de cartofi cu sarea, piperul negru măcinat și mărarul tocat. Împărțiți aluatul în două părți. Presărați suprafața de lucru cu făină (cele 50 g păstrate) și întindeți o porție de aluat într-un blat cu grosimea de 5 mm. Decupați din blatul obținut cercuri. Folosiți o formă specială sau o cană. Repetați procesul cu cealaltă porție de aluat.
Așezați câte o porție de umplutură pe mijlocul fiecărui blat. Acoperiți umplutura cu al doilea blat și lipiți bine marginile. Treceți cu făcălețul peste pateurile obținute. Prăjiți pateurile într-o tigaie cu ulei bine încins, pe ambele părți, până se vor rumeni (timp de 2.5-3 minute pe fiecare parte). Serviți pateurile fierbinți, cu smântână sau sosul preferat.
BONUS: Rețeta de frigănele
Ingrediente
pâine feliată
2 ouă
200 ml lapte
un praf de sare
100 ml de ulei
Cum se prepară frigănelele
Spargem ouăle într-un bol, adăugăm sare cât luăm cu două degete. Batem ouăle foarte bine, folosind un tel sau o furculiţă. Adăugăm laptele şi amestecăm totul. Încingem uleiul - folosiţi o tigaie groasă pentru ca friganelele să nu se lipească.
Înmuiem pâinea în amestecul de ou cu lapte, apoi o punem la prăjit în uleiul încins. Focul trebuie să fie potrivit. Dacă este prea tare, se vor arde imediat frigănelele, iar dacă este prea încet, se vor îmbiba cu ulei. Când se rumenesc uşor pe o parte, se întorc pe cealaltă parte. Pregătim o farfurie pe care aşezăm hârtie absorbantă. În aceasta vom scoate frigănelele, ca să se scurgă surplusul de ulei.
În amestecul de ou cu lapte se mai pot adăuga verdeaţă, brânză, usturoi pisat, ceapă verde sau uscată tăiată fin, ardei gras sau iute tăiat cubuleţe sau, ca să fie dulci, 1 lingura de zahăr, vanilie, coajă de lămâie sau portocale. Această rețeta îți va aduce aminte de anii frumoși ai copilăriei, iar cei dragi vor savura frigănelele cu placere. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- Satul în care vin turiști din Austria, Germania, Belgia și de peste Ocean. Tanti Emilia dezvăluie secretele ciorbei de miel: ”Este regele ciorbei”
- O nouă escrocherie face ravagii în Franța. Ce este metoda "cetățeanul român"
- Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
- Ucraina a refuzat ca o stradă din Odesa să se numească Mihai Eminescu. Ce variante au fost acceptate
- Mugur Ciuvică a spus cine ar fi cel mai bun președinte pentru România: E la ani lumină față de orice contracandidat / video
- Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de joi, 25 aprilie, 2024. Report cumulat la Noroc de peste 1,85 milioane de euro
- Mircea Badea, propunere tare pentru șoferii de mașini electrice: Ori protejezi natura, ori ce faci?!
- Iohannis zice că "economia României nu șchioapătă". Coșea: Bineînțeles că nu, pentru că se târâie ca un melc. Ce îi trebuie pentru a deveni "tigru"