SCANDAL la Sfânta Parascheva. Patriarhul Daniel: Este nemaiîntâlnit în istorie
Autor: Ioan-Radu Gava pe 14 oct, 18:46 | Info utile

Patriarhul Daniel Foto: Crișan Andreescu

Patriarhul Daniel a venit cu un mesaj în contextul pelerinajului de la Iași. Vezi ce a zis acesta.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat miercuri că oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva este 'ceva nemaiîntâlnit în istorie'.

'Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară', a spus Patriarhul în predica la slujba din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, care are şi hramul sfintei.

 

Părintele Patriarh a îndemnat, în aceste condiţii, la intensificarea rugăciunilor către Sfânta Cuvioasă Parascheva

 

'Tocmai pentru că există această restricţie, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, şi să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumuseţea şi plinătatea ei', a îndemnat Patriarh Daniel, potrivit baslica.ro. PF Daniel a spus că Sfânta Cuvioasă Parascheva este populară în mai multe ţări.

 

'Deci, este o sfântă care adună popoarele ortodoxe în rugăciune şi în unitate', a precizat Patriarhul. Sfânta pomenită pe 14 octombrie este 'mult folositoare', constituind un model demn de urmat.

 

 

E ocrotitoarea părinţilor, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor

 

'Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva se deosebeşte de toate celelalte acatiste, pentru că nu se vorbeşte despre viaţa Sfintei Parascheva, ci despre faptul că ea este mult folositoare. (...)

 

Ea este ocrotitoarea părinţilor, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor şi, în mod special, este ocrotitoarea pelerinilor. (...) Sfânta a trecut la Domnul la vârsta de 25 sau 27 de ani, deci a fost o tânără cu viaţă sfântă din copilărie şi până la moarte', a mai spus Patriarhul Daniel. Credincioşii ortodocşi o prăznuiesc, miercuri, în condiţiile impuse de starea de alertă, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri şi considerată ocrotitoarea Moldovei.

 

În acest an, din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus în ţara noastră, a fost anulat tradiţionalul pelerinaj organizat începând cu anul 1641, în contextul noilor reglementări anunţate de autorităţi prin care se interzice prezenţa pelerinilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi. Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, când s-a stabilit ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia, potrivit Agerpres.

Te-ar putea interesa și ....
Info utile Vezi toate articolele
Crossuri parteneri