"Pe aripile vântului", INTERZIS. Irina Margareta Nistor: "DEZASTRU absolut"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Criticul de film, Irina Margareta Nistor, a reacționat după ce filmul "Pe aripile vântului" a fost interzis pe HBO din cauză că ar fi "prea rasist". 

Eliminarea filmului vine în contextul protestelor din SUA. Filmul din 1939, care spune povestea dintre Scarlett O'Hara şi Rhett Butler din vremea războiului civil american, este considerat de critici un clasic al cinematografiei. Cu toate astea, filmul este şi foarte controversat, din cauză că portretizează sclavia. 

"Mă întreb dacă mai vine și ziua de mâine după toată povestea asta, pentru că e o chestie istorică. Nu poți să o modifici! Trecutul nu poți să-l modifici, viitorul e puțin probabil că-l putem ghici, iar dacă tocmai interzici așa ceva, duce la un dezastru absolut povestea asta. Cred că dăunează grav sănătății mentale prea multă cenzură. E tot o formă de cenzură, în loc să explici niște lucruri. Să nu uităm că în filmul ăsta sunt mai multe personaje de culoare, la fel cum sunt și persoanje albe, fiecare cu personajul lui, fără să fie împărțite după poza din buletin.

Mi se pare de o absurditate totală și aștept cu nerăbdare ca cineva să găsească echilibrul. Una e una, alta e alta. Știu, e un moment foarte inters, așa a fost și cu #MeToo, dar dacă de fiecare dacă am folosi o balanță ceva mai fină cred că nu ar strica. Oamenii sunt oameni, nu se împart nici după buletin, nici după culoare pielii, ci se împart, inclusiv la Oscar după talentul pe care-l au. Trebuie foarte atent analizate lucrurile astea, pentru că altfel o să cădem într-un tip de cenzură pe care noi am mai cunoscut-o până în '89 și credeți-mă, este extrem de greu de dificil de suportat așa ceva și duce exact ca la un copil pe care-l ți prea strâns, nu-l lași să iasă nicăieri și în momentul în care l-ai scăpat din mână s-a terminat. Asta o să ducă la și mai multe conflicte", a declarat Irina Margareta Nistor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel