Peisaj de vis pentru schiori. De pe pârtie, ca din avion. Gabriela Băncilă explică fenomenul
Autor: Andrada Oana pe 22 dec 2020 / 13:14 | Vremea
Exclusiv

Gabriela Băncilă

Gabriela Bănicilă a explicat, la interviurile DC News, cum au ajuns schiorii să se bucure de o priveliște ca din avion, fără să părăsească pământul.

Gabriela Băncilă (ANM) a declarat la interviurile DC News că oamenii care au fost în weekend la munte, „mai ales în zona 2000 din Sinaia”, au putut să vadă că „din stratul de nori se iveau niște insule care reprezentau, de fapt, vârfurile muntoase”. 

„Tot ceea ce însemna bucată de pământ peste 1800 m, vremea era însorită și se vedea în zare ca o insulă. Era o mare de nori, din care ieșeau câteva insule”, a explicat Gabriela Băncilă (ANM).

Gabriela Băncilă: Momentul în care este foarte probabil să asistăm la această situație 

 

„Plafonul de nori joși poate să aibă grosimi variabile. În situația de față, la noi în țară, în weekend, cel puțin în zona Munților Bucegi, Fărăgași, plafonul se extindea pe înălțime până la aproximativ 1600-1700 m. În anumite condiții, acest strat de nori joși poate să aibă o extindere verticală de până la 1000 sau 800 m. Atunci, este foarte probabil să asistăm la situația despre care vorbeam, cu vârfurile sau orice clădire, orice formă de relief mai înaltă de 1000 m să iasă din acest plafon”, a mai precizat Gabriela Băncilă. 

„Această situație se datorează inversiunii termice”, a completat Gabriela Băncilă. 

Te-ar putea interesa și ....
Vremea Vezi toate articolele
Crossuri parteneri