Persoană mortă de COVID, băgată în sac de față cu alți pacienți infectați. Care e explicația imaginilor terifiante
Autor: Irina Constantin pe 29 noi 2020 / 21:49 | Sanatate

Imagini șocante au fost publicate pe o rețea socială cu descrierea ”Dumnezeu să te ierte, Ana”. O femeie decedată este pusă într-un sac de către medicii care se ocupă de pacienții COVID-19. Totul se întâmplă în fața celorlalți pacienți aflați în salon. 

Din comentarii, se înțelege că pacienta care a filmat este într-un spital din Arad, iar despre cea care a decedat spune că avea 27 de ani, scrie dcmedical.ro. Filmulețul postat a fost, la scurt timp, retras. 

Legea prevede că pacientul care moare în spital trebuie lăsat pe pat timp de două ore, pe secție. Nu e specificat dacă în salonul cu ceilalți pacienți, dar, în contextul în care în trecut s-a mizat pe o ”economisire” a numărului de paturi, pentru a reduce ponderea cheltuielilor în sănătate, nu s-a luat în calcul varianta unei camere speciale, pe secții, unde să fie duși cei care mor în spital, în cele două ore. Astfel, pentru că nu există o strategie în acest sens, în caz de deces, pacientul rămâne 2 ore pe pat, în secția cu ceilalți pacienți. În cazul pacienților cu boli infecțioase, ar fi un risc ca ei să fie transportați prin spital, fără o protecție suplimentară. Conform legii, ei trebuie să fie transportați în condiții de siguranță, pentru a opri transmiterea virusului, astfel explicându-se și punerea pacientei în sac, de față cu ceilalți pacienți.

Nu vă spunem că e normal, mai mult ca sigur e o situație greu de suportat pentru pacienții infectați cu COVID-19, aflați pe aceeași secție. E sfâșietor chiar, dar aceasta este situația prin care trecem, una care în sine a sfâșiat întreaga lume. În România, știm și că nu avem, din punct de vedere al resurselor, un sistem de sănătate performant. 

Te-ar putea interesa și ....
Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri