Urmărește emisiunea live
Persoanele care ies din izolare după 14 zile vs. persoanele decedate care nu pot fi înmormântate după ritual. Arafat: Nu există logică aici
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: gov.ro
Sursa foto: gov.ro
Raed Arafat a fost întrebat de jurnalista Oana Zamfir de ce o persoană poate să iasă din izolare după 14 zile, fără test, pe când o persoană care a decedat, chiar şi la mai mult de 14 zile după confirmarea cu COVID, nu poate să fie dusă la groapă cu tot ritualul creştin. Ce spune șeful DSU.

"Nu există logică aici"

"Răspunsul este că nu există logică aici. Eu, cel puţin, pot să vă spun că au fost două discuţii pe această temă, la solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte. Am avut o discuție chiar la MAI cu reprezentanţii cultelor şi cu colegii de la Ministerul Sănătăţii şi finalul discuţiei a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată această regulă.

Dacă la început lucrurile nu erau clare, lucrurile s-au clarificat şi trebuie să fie modificată regula şi să devină mai permisivă, ca oamenii să poată face lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli sanitare mai simple. Acest lucru a plecat de la discuţia respectivă cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, că urmează să se discute despre modificarea ordinului. Acolo, s-a ajuns la anumite comisii de specialitate şi au fost întârzieri. 

După care, la întâlnirea cu cultele, la Guvern, această problemă s-a ridicat şi în faţa domnului prim-ministru. Reprezentanţii cultelor religioase au cerut să se respecte ce am discutat în şedinţa respectivă, să se emită ordinul de modificare. Trebuie emis pentru a modifica regulile foarte stricte către nişte reguli mult mai permisive, dar sigure din punct de vedere sanitar", a spus Raed Arafat, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

”Cine consideră că trebuie să continue aşa să îşi asume, să iasă să explice”

"Când am avut discuţia în şedinţa respectivă, nu s-a ridicat problema că acest lucru trebuie să continue în acest mod. Cine consideră că trebuie să continue aşa să îşi asume, să iasă să explice. Nu merge să nu ne asumăm lucrurile care credem că sunt corecte. Trebuie să vedem şi care sunt practicile în alte ţări, să vedem dacă alte ţări fac asta sau a fost la început şi nu mai este. Trebuie să iasă specialiștii să explice", a mai spus Arafat.

Cât despre discuţiile legate de faptul că decedatul de COVID este băgat într-un sac şi nu poate fi îmbrăcat, iar rudele nu îşi pot lua adio, acesta a mai spus: "Au fost discuţii ca măcar să fie o poză care să arate că a fost pus costumul. Asta s-a zis la un moment dat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel