Guvernul, reacție în scandalul injecțiilor cu seringa goală, pentru a trimite vaccinuri COVID pe piața neagră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Guvernul peruan a negat existența unei piețe negre a vaccinării împotriva COVID-19. Un adevărat scandal a pornit după ce a fost sesizat că la un centru, doritorii erau vaccinați cu seringa goală. 

Ministerul peruan al Sănătăţii a negat vineri existenţa unei pieţe negre a vaccinurilor împotriva coronavirusului după ancheta sa asupra suspiciunilor de vaccinare a unor pacienţi cu seringi goale, notează AFP, citat de Agerpres.

"Nu avem niciun indiciu" că ar exista "o piaţă neagră", nici "vreo legătură între persoanele suspectate, acestea sunt cazuri izolate", a declarat ministrul adjunct al sănătăţii, Gustavo Rosell. Potrivit acestuia, ar fi "foarte, foarte dificil ca vaccinurile noastre să găsească pe piaţa neagră, nu am pierdut niciunul până acum".

Ministerul Sănătăţii de la Lima s-a sesizat marţi în legătură cu trei cazuri în care, "aparent, seringile pentru vaccinare nu au fost încărcate cu doza împotriva COVID-19" şi a "deschis o anchetă pentru a stabili dacă există o responsabilitate a personalului sanitar sau dacă acestea sunt evenimente fortuite".

Vaccin cu seringa goală


Cazul a ieşit la iveală atunci când o persoană care însoţea o călugăriţă la programul de vaccinare din Lima, şi care a înregistrat-o video, a realizat că seringa utilizată era goală. Însoţitorul a obiectat, iar personalul medical a încărcat apoi doza de vaccin. Imagini ale presupusului incident au fost postate luni pe reţelele de socializare, declanşând alte rapoarte similare în altă parte a capitalei peruane. Potrivit anchetei ministerului, cei trei asistenţi suspectaţi au afirmat că este "o eroare umană, din cauza distragerii atenţiei".

Peru, cu o populaţie de 33 de milioane de locuitori, a înregistrat aproximativ 1,8 milioane de cazuri de coronavirus şi peste 64.000 de decese. Campania de vaccinare, care încă se adresează numai persoanelor de peste 70 de ani şi este desfăşurată cu vaccinuri ale laboratoarelor Sinopharm, Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca, a demarat lent şi doar 2,3% din populaţie primise două doze până vineri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel