Peşti morţi şi umflaţi, eşuaţi pe plajele din Sri Lanka. Dezastru ecologic după incendiul unei nave cargo
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
În urma incendiului din Sri Lanka, când a ars nava de tip cargo X-Press, a rămas un dezastru de mediu de proporții.  

Apele din largul Sri Lankăi au fost poluate de ultimul incendiu care a avut loc la începutul lunii mai. O navă de tip cargo, care transporta substanțe chimice, a luat foc, incendiul fiind unul chimic, întreținut de încărcătura de pe navă. În urmă a rămas un dezastru ecologic, afectând viața marină și oamenii ce locuiesc în apropierea coastei. Poluarea, cel mai probabil, va afecta zona cel puțin câteva decenii, informează Digi24

Plajele sunt acoperite de peleți de plastic, iar peștii care ajung la mal sunt plini de aceste rămășițe, care le stau înfipte în burți și în branhii. Experții avertizează că orice ajunge la mal este otrăvit. 

Pești otrăviți 

Nava a rămas în larg, arsă și prăbușită, iar containerele în care erau depozitate substanțele chimice extrem de periculoase stau acum stivuite unele deasupra altora. Unele substanțe s-au scurs deja în apă și există temeri că viața marină ar putea fi afectată de lichidele otrăvitoare. Tone de peleți de plastic au acoperit plajele din apropiere. 

Nu numai mediul este afectat de dezastrul natural, ci și comunitățile din apropiere. Pescarii din localitățile apropiate nu mai au acum un obiect al muncii, peștii fiind otrăviți și necomestibili. Cel mai probabil această situație se va menține și în anii următori, anunțându-se astfel și o problemă la nivel economic. 

"Suntem pescari mici și mergem zilnic pe mare. Putem câștiga ceva doar dacă mergem pe mare - altfel întreaga noastră familie va muri de foame", a declarat pentru BBC, conform Digi24, un pescar din zonă, Denish Rodrigo.

Poluare pentru următorii 1000 de ani

Peleții de plastic au acaparat o vastă parte a plajelor din apropiere, dar și întinderea de apă, care ajunge până la locul incendiului. 

"Erau vreo 46 de substanțe chimice diferite pe acea navă. Dar ceea ce a fost cel mai vizibil până acum sunt tonele de peleți de plastic", a declarat pentru BBC Hemantha Withanage, activist de mediu din Sri Lanka și fondator al Centrului pentru Justiția de Mediu din capitala Colombo.

Pentru a se descompune aceste particule de plastic, ar putea dura între 500 și 1000 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel