Petronela Rotar, nou hashtag după mesajul Oliviei Steer: #ba_ti_e_foarte_frica
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
foto: Olivia Steer, Facebook
foto: Olivia Steer, Facebook
Scriitoarea Petronela Rotar are un mesaj pornind de la #nici_mie_nu_mi_e_frica din statusul despre care vorbește toată lumea în ultimele zile.

Olivia Steer a zis că ea nu merge la medic să-și facă nici test la sân, nici Papanicolau. „A venit din nou acea perioadă specială a anului, cînd iar nu îmi fac mamografie, nici test Papanicolau, nici nu port fundițe roz”, a scris Olivia Steer pe Facebook, alături de un hashtag: #de_14_ani #nici_mie_nu_mi_e_frica. Mesajul ei a fost taxat de foarte mulți români.

Joi, scriitoarea Petronela Rotar a venit cu o replică și un nou hashtag: #ba_ti_e_foarte_frica.

„Cîteva cuvinte despre minciuna #nici_mie_nu_mi_e_frica din statusul despre care vorbește toată lumea în ultimele zile. Și spun minciună fiindcă oamenii cărora nu le e frică (prea tare, adică, căci frica e o emoție adaptativă, comună tuturor sapiens):

- Nu trăiesc stiluri de viață extreme.

Raw-veganismul este un astfel de stil și obsesia pentru mîncare "curată" și sănătoasă (atenție, obsesia, mania, nu preocuparea normală!) are și un nume în dicționarul psihiatric, ortorexie, și intră în categoria tulburărilor psihice de alimentație. Are în spate o fobie (frică irațională, adică, cel mai adesea de moarte, la bază) față de orice mîncare este considerată a fi nesănătoasă. Ortorexicul ajunge să fie preocupat excesiv de ceea ce mănîncă și să vadă în anumite alimente dușmani periculoși. Iată ce zice DSM: "tulburare anxioasă ce cuprinde o dimensiune fobică în credința că alimentul e periculos și o dimensiune obsesiv-compulsivă de elaborare a unor strategii și mecanisme de protecție împotriva acestui dușman". Așadar frică, foarte multă frică irațională.

- Nu au o relație extremă cu medicina și medicii.

La cealaltă extremă e ipohondria. Tot frica este motorul și acestor comportamente. Cînd văd în toți medicii dușmani ai vieții mele și a tuturor celor din jur sînt din nou sub imperiul unor frici iraționale, combinate cu furie și nevoia de a găsi un țap ispășitor pentru lucrurile pe care nu le pot accepta, cum ar fi moartea unor ființe dragi.

- Nu fac obsesii legate de vaccinuri și nu duc lupte sterile cu sisteme, conspirații, oculte mondiale.

În spatele acestor lupte stă și o altfel de frică: frica de propria durere. Cînd nu pot sta cu durerea mea, cînd nu pot procesa sănătos ceea ce mi s-a întîmplat, rămîn blocat în furie și pornesc cruciade cu mori de vînt pentru a mă ține ocupat și a nu fi copleșit de ceea ce simt. Furia este o emoție care mă ține deasupra depresiei, mobilizează neurotransmițători care mă țin mereu în stare de alertă, nu am timp să cad în durere. Cînd sînt mereu în centrul unui scandal țin furia asta încontinuu la cote maxime.

- Și cei care fac vaccinuri și cei care nu le fac, fie că e vorba de corona, fie de alte boli mai vechi, sînt mobilizați tot de frică. Frica de a muri, de principiu, fie de boala respectivă, în cazul unora, fie de la vaccin, în cazul altora. Acum, frica este o emoție adaptativă, cum spuneam, în cantități moderate, normale. La fel ca și furia, care poate fi mobilizatoare. Însă atunci cînd aceste două emoții sînt prezente tot timpul, vorbim de anxietate, de tulburări fobice, de stare de alertă continuă care face ca nivelurile de cortizol să fie tot timpul foarte mari. Creierul emoțional e mereu în poziție de luptă sau fugi, iar cortexul prefrontal, cel responsabil cu deciziile logice, nu mai e la butoane. E foarte greu să fii rațional cînd ești tot timpul copleșit de frică sau de furie. Așa că nu vă lăsați păcăliți că acestor oameni nu le e frică. Ba le e foarte frică, tot timpul. Sau să ajungeți să credeți că sînt sănătoși fiindcă nu merg niciodată la medic și mănîncă doar ierburi și nuci. Din nefericire, nivelurile ridicate de cortizol, starea de alertă de care vorbeam mai sus fac ravagii cînd vine vorba de sănătatea noastră.

O viață sănătoasă cu adevărat presupune o relație echilibrată cu mîncarea, dar mai ales cu sine. Presupune împăcare cu trecutul și acceptarea condiției noastre muritoare. Presupune procesarea, recadrarea și integrarea evenimentelor traumatizante din viețile noastre în moduri sănătoase. Veninul cauzat de lipsa acestor procese sănătoase ne otrăvește pe interior și ne poate îmbolnăvi mult mai tare decît o bucată de ceafă la grătar, un vaccin și o investigație medicală invazivă la un loc.

#ba_ti_e_foarte_frica”, a scris pe Facebook Petronela Rotar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel