Pfizer nu adaptează deocamdată vaccinul Covid-19 la variantele virusului
Autor: Neagoe Narcis-Florentin pe 10 mai, 18:06 | Sanatate

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Compania farmaceutică Pfizer a anunțat că vaccinul său Covid-19 nu trebuie actualizat deocamdată pentru a face față variantelor noi de virus care apar în lume.

Nu există dovezi cum că vaccinul Pfizer-BioNTech are nevoie de o actualizare pentru a proteja și împotriva variantelor coronavirusului apărute de la începutul pandemiei, nu doar împotriva tulpinii „sălbatice”.

„Până la acest moment, nu există dovezi cum că o adaptare a vaccinului Covid-19 din prezent al BioNTech la variantele identificate și în răspândire este necesară”, transmite firma germană în raportul financiar, potrivit BBC.

Totuși, Pfizer susține că a dezvoltat o „strategie comprehensivă” pentru a se adresa oricăror variante de coronavirus în viitor dacă situația o va cere. Totul vine după ce rezultatele din laborator și situația din teren au sugerat că vaccinul poate proteja împotriva contractării variantelor Covid-19 aflate în circulație, chiar dacă într-un procent mai mic dacă vorbim despre unele mai rezistente precum varianta sud-africană a virusului.

Ce sunt variantele virusului SARS-CoV-2?

 

Toate virusurile se schimbă în timp, iar acest lucru este valabil și pentru cel care cauzează Covid-19. Când un virus se duplică, uneori se schimbă câte puțin, iar aceste schimbări se numesc „mutații”. Un virus cu o nouă mutație sau mai multe se numește o „variantă” a acelui virus, se arată pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Chiar dacă cele mai multe mutații nu au niciun impact sau au un impact redus al capacității virusului de a infecta sau de a îmbolnăvii, unele schimbări duc la o infecțiozitate mai mare sau la o severitate crescută a bolii. Acesta este cazul cu variantele britanică, braziliană, sud-africană sau indiană ale SARS-CoV-2, considerate „îngrijorătoare” în multe țări ale lumii.

Uniunea Europeană tocmai a încheiat un nou contract cu Pfizer-BioNTech

 

Sâmbătă, 8 mari, președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE a achiziționat încă 1,8 miliarde de doze de vaccin Comirnaty. Din acestea, 900 milioane (n.r., jumătate) vor fi achiziționate obligatoriu, cu opțiunea de a extinde numărul cu alte 900 milioane doze.

Livrarea vaccinurilor va începe din acest an și se va termina tocmai în 2023. În primul trimestru al acestui an, Uniunea Europeană a primit 67 milioane doze de vaccin Pfizer și așteaptă alte 250 milioane doze în al doilea trimestru al anului 2021.   

Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri