Planul de salvare al UE, CONFLICT între Sud și Nord în pandemia COIVD-19
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Merkel
Merkel
Planul de salvare al economiei Uniunii Europene în pandemia COVID-19 a născut un conflict între Sudul și Nordul Europei.

Potrivit celor de la El Pais, conflictul generat între statele din sudul Europei, Spania și Italia și cele din Nord, reprezentante în mare parte de Germania și Olanda, riscă să pună în pericol fondul de salvare împotriva coronaviruslui.

În acest sens, UE are în vedere alocarea a 500 de miliarde de euro pentru a sprijini economia puternic afectată de pandemia de COVID-19. Sursa citată precizeză că răspunsul UE pentru salvarea economiei se află sub amenințare din cauza disputelor dintre sud și nord din cadrul negocierilor.

Mai exact, Italia și Spania solicită obligațiuni comune, așa-numitele coronabonuri. Măsura este susținută și de Franța. În baza acestei propuneri, statele din zona euro ar putea beneficia de împrumuturi mutualizate. Însă Germania și nordul Europei se opun venehement.

Germania și Olanda consideră că statele din zona euro se pot împrumuta la dobânzi scăzute iar plafonul asupra deficitelor nu mai există pe perioada pandemiei. 

Statele din nord refuză propunerea sudului, de a pune la comun datoriile, invocând faptul că cele din sud sunt foarte îndatorate. Pe de altă parte El Pais precizează că propunerea președintelui Eurogrupului, Mario Centeno, de a accesa fondul de salvare al zonei euro, pare una pe care Spania ar accepta-o. Totuși, Italia se opune vehement și continuă să opteze pentru ”coronabonuri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel