"Platforma", film despre societatea modernă. Legătură cu goana după cumpărături
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
"Platforma" este cel mai nou film spaniol apărut pe platforma Netflix. O oglindire perfectă asupra societăţii moderne, "Platforma" prezintă povestea unui închisori, numită "Puţul", structurată pe verticală. 

În "Puţ", un singur lucru este important: mâncarea. Şi, pentru ca experimentul social să fie complet, nici un deţinut nu poposeşte mai mult de o lună la un nivel al închisorii. Astfel, cei care într-o lună sunt la nivelul 8, pot ajunge la nivelul 133 în luna următoare, şi invers. Iar platforma este cea care duce mâncarea. 

"Parabola socială e clară - dacă persoanele de la nivelurile superioare nu ar lua mai mult decât le trebuie, ar fi suficient și pentru cei care nu au. Totuși, scenariștii David Desola și Pedro Rivero, împreună cu regizorul Galder Gaztelu Urrutia nu se mulțumesc doar cu această idee, extinzând-o cu fiecare nouă turnură. Este un film cu niște întorsături impresionante considerând cadrul claustrant în care se desfășoară, și fiecare dintre ele aruncă o nouă lumină asupra felului în care filmul reflectă societatea", scrie site-ul cinemagia.ro. 

„Mi s-a părut fascinant mai ales modul în care schimbarea etajelor a influențat pe cei care au fost pe nivelurile de jos dar care acum au avut norocul să ajungă sus. În loc să arate milă pentru cei care au fost ca ei, par să dorească să apuce cât mai mult, recuperând timpul pierdut și conștienți că nu vor mai fi din nou atât de aproape de vârf", a explicat şi site-ul de critică de film rogebert.com. 

Corelaţie cu goana după cumpărături

Febra cumpărăturilor după declanşarea stării de urgenţă poate fi strâns legată de acest film. Unii cumpără mai mult decât au nevoie, ajungând să aibă stocuri impresionante de ulei, zahăr, făină, drojdie sau spirt, în timp ce alţii nu mai reuşesc să cumpere nici măcar strictul necesar. Asta deşi în fiecare zi stocul este refăcut. 

La fel ca în "Platforma", cei care ajung primii la coadă se bucură de mai multe produse, în timp ce ultimii ar putea să nu mai aibă ce cumpăra. 

Însă, dacă toată lumea ar lua exact cât este necesar pentru a supravieţui, ar fi suficient pentru toată lumea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel