Pluralul de la PASCĂ. Care este varianta corectă
Autor: Ema Apostu pe 29 apr, 12:16 | Info utile

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay și Facebook

Ți-ai pus întrebarea asta, mai ales când te-ai aflat în postura de a cere sau a comanda delicioasa prăjitură? Ei bine, iată cum stă treaba.

PÁSCĂ s. f. 1. Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși. ♦ Anafură pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști; paști (2). 2. Preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. – Lat. pascha.

Așadar, Dicționarul Explicativ al Limbii Române nu ne oferă nicio formă de plural. 

Iată ce spune Dicționarul Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române: 

PASCĂ (prăjitură, pâine nedospită) s. f., g.-d. art. páscăi

Avem o formă de genitiv-dativ articulat, însă nu avem o formă de plural precizată. De aici, tragem concluzia că există doar forma de singular pentru acest cuvânt.

Însă putem folosi tot felul de artificii, în funcție de creativitatea fiecăruia. De exemplu, când mergi la magazin pentru a cumpăra delicioasa prăjitură sau dacă vrei să o comanzi şi îţi doreşti mai mult de una, poţi apela la această variantă: "Aveţi pască? Dați-mi şi mie două! / Vreau să comand şi eu două".

 

Info utile Vezi toate articolele
Crossuri parteneri