Coronavirus. Cum se manifestă, primele simptome
Autor: Mircea F. Cristian pe 23 ian, 10:16 | Sanatate

Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a publicat o informare despre ce este și cum se manifestă noul coronavirus.

Pneumonia cu noul coronavirus (2019-nCoV) este o boală respiratorie acută depistată inițial în orasul Wuhan, Provincia Hubei, China și care s-a răspândit ulterior în alte 3 provincii din China: Guangdong Sheng, Beijing Shi și Shanghai Shi.

Noul coronavirus - Manifestările clinice ale bolii

Spectrul clinic al bolii încă nu este pe deplin cunoscut.

Ceea ce cunoaștem, până în acest moment, este faptul că pacienții prezintă febră (minimum 38 grade Celsius), tuse, iar, în cazurile mai severe, dificultate la respirație.

Perioada de incubație (timpul de la momentul infectării, până la apariția primelor simptome și semne de boală) nu a depășit 14 zile.

Noul coronavirus - Proces epidemiologic

Sursa de agent patogen este încă necunoscută și, prin urmare, ECDC presupune că ar putea fi activă în continuare și genera noi cazuri.

Apariția câtorva cazuri fără legătură cu piața de peste/fructe de mare și animale vii considerată a fi punctul de plecare al izbucnirii, sau fără legătură cu alte piețe similare, sugerează posibilitatea ca sursa de agent patogen să fie mai larg răspândită sau posibilitatea transmiterii interumane.

Având în vedere stadiul actual al cunoașterii și factorii necunoscuți, ECDC consideră că:

* În prezent există o probabilitate moderată de infecție pentru călătorii din UE/SEE care vizitează Wuhan.

* Există o probabilitate mare de import de cazuri în țările cu cel mai mare volum de persoane care călătoresc către și dinspre Wuhan (ex. țări din Asia).

* Există o probabilitate mică de import de cazuri în țările UE / SEE, datorită traficului mai puțin extins al persoanelor către și dinspre Wuhan.

* Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitățile sanitare, în țările UE/SEE și evidențele unei transmiteri inter-umane limitate, determina că probabilitatea evaluată că un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE să fie foarte scăzută.

 

Te-ar putea interesa și ....
Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri