PNL dă șah PSD-ului. Intrigi după antepronunțarea lui Zegrean: Băsescu, favorizat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Președintele CCR s-a antepronunțat, miercuri, cu privire la modificarea legii electorale, astfel încât să fie în două tururi. Declarația contrazice decizii anterioare ale CCR. Modificarea legii poate să convină unor actori politici. În orice situație, PNL a inițiat un subiect politic și electoral favorabil, care aduce un dezechilibru major pentru PSD. 

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că nu este prevăzut în Constituție în câte tururi se fac alegerile, ci să fie libere, periodice și corecte și că este de latitudinea politicienilor să stabilească restul aspectelor. Augustin Zegrean a adăugat că nu a spus niciodată că unele acte normative nu pot fi modificate prin OUG, ci că trebuie să fie respectată Constituția atunci când se adoptă OUG. Totodată, președintele CCR susține că o lege electorală poate fi modificată chiar și cu cinci luni înainte de vot. "Democrația nu se măsoară nici în luni, nici în zile. Democrația se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Sigur, Comisia de la Veneția a spus că este o recomandare care spune că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerile sau, mă rog, un termen mai scurt și noi am preluat aceasta și am scris și noi în decizii. De nenumărate ori am scris asta, dar până ieri nu a văzut nimeni că am scris asta în decizii", a replicat președintele CCR. El a precizat că este posibilă modificarea doar dacă se fac modificări bune, nu rele. 

Pîrvulescu, intrigat

Analistul politic Cristian Pîrvulescu subliniază că este clar că votul în două tururi este în favoarea democrației și în spiritul Constituției, însă este intrigat de două aspecte:  

- Augustin Zegrean s-a antepronunțat. Cum nu este instanță de judecată, antepronunțarea președintelui CCR poate fi taxată doar la nivel moral, nu aduce sancțiuni. Sunt foarte multe declarații ale lui Augustin Zegrean în care ruga jurnaliștii să nu-l pună să se antepronunțe. 

- Decizia CCR din 18 noiembrie 2015 cu privire la votul prin corespondență citează decizia Curții din 2012, care prevedea că nu este posibilă modificarea legislației electorale cu un an înainte de alegeri. Această decizie ar fi fost tot în beneficiul cetățeanului. 

Cui îi convine modificarea

Dacă ne amintim că presa l-a prezentat deseori pe Augustin Zegrean ca apropiat al lui Traian Băsescu, ne putem gândi și la faptul că această modificare a legii îi poate prinde foarte bine fostului președinte. Traian Băsescu poate merge pe două scenarii dacă s-ar modifica legea în sensul în care primarii să fie aleși în două tururi. Primul scenariu ar fi ca el să fie candidatul MP, să ajungă în turul doi și să-i coalizeze pe toți cei împotriva PSD, așa cum a mai făcut Traian Băsescu la alegerile pentru primărie și așa cum a încercat Elena Udrea la alegerile prezidențiale. A doua posibilitate pentru Traian Băsescu este să aibă o listă de consilieri în baza căreia să negocieze susținerea pentru turul al doilea. Ținem cont și de sondajele pe București, care-l plasează foarte bine pe Traian Băsescu.  

Antepronunțarea lui Augustin Zegrean nu înseamnă neapărat că CCR va vota în această direcție. Având în vedere cele expuse, ne permitem să facem un calcul politic al judecătorilor CCR. Din nouă judecători cu tot cu președintele CCR, Augustin Zegrean, doar o scurtă trecere în revistă ne arată posibilitatea ca CCR să susțină că este constituțională modificarea legii oricând înaintea votului. Numărul celor susținuți de PNL este mai mare decât al celor susținuți de PSD. Îi avem din partea liberalilor pe Tudorel Toader, pe Mona Pivniceru, pe Augustin Zegrean, Daniel Morar, Petre Lăzăroiu. În plus și judecătorul susținut de UDMR poate merge cu PNL.  

Cum poate fi făcută modificarea

Modificarea legii astfel încât să avem două tururi de scrutin, nu unul dacă CCR decide că este constituțională, poate să treacă și-n Parlament prin procedură de urgență. ALDE o susține, la fel și UDMR și PNL și o poate susține chiar și UNPR. Astfel, forța PSD ar fi diminuată fără aliați, legea ar trece de Parlament. Dacă PSD se va opune, alături de unii dintre aliați și legea nu trece, există posibilitatea ca premierul Dacian Cioloș să se răzgândească la cererea unei părți vocale dintre cetățeni și să modifice legea prin OUG. 

În orice situație, PSD iese șifonat

Dacă încept dezbaterile în Parlament și toate celelalte formațiuni politice parlamentare susțin modificarea legii și PSD se opune, iese șifonat în fața electoratului, pentru că, așa cum spune și profesorul Pîrvulescu, alegerile în două tururi sunt în favoarea democrației. Partea independenților sau celor care conduc partide mici create la unele cereri ale populației se va asmuți împotriva PSD și va face presiuni asupra premierului Dacian Cioloș, așa cum a preconizat Alina Gorghiu, pentru a da OUG. 

În orice situație, PSD devine vulnerabil. Dacă PSD va fi singur împotriva curentului schimbării din Parlament, Dacian Cioloș poate da OUG liniștit pentru că nu ar mai fi oarecum la mâna Parlamentului ce poate iniția moțiune de cenzură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel