Poate fi ucis coronavirusul cu raze ultraviolete? Răspunsul experților
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Există un singur tip de raze ultraviolete care pot dezactiva Covid-19.

Există un singur tip de raze ultraviolete care pot dezactiva Covid-19. Conform BBC, aceasta este extrem de periculoasă.

„Ai putea prăji la propriu oamenii", a spus Dan Arnold râzând. Arnold lucrează pentru UV Light Technology, o companie care aprovizionează spitalele, farmaciile și producătorii de mâncare din Marea Britanie cu echipamente de dezinfectare.

„Cineva ne-a întrebat despre echipamentele noastre de dezinfectat", a spus el. „De ce nu puneți un echipament cu raze UV la ieșirea dintr-un supermarket? Oamenii pot sta câteva secunde în acea lumină, înainte să intre", a detaliat Arnold.

Printre noile „sfaturi de sănătate" care umblă pe Internet, ideea că îți poți dezinfecta pielea, hainele și alte obiecte cu lumină cu ultraviolete a devenit foarte populară. Așadar, este o idee bună să ne protejăm în acest fel de Covid-19? „Urăște noul coronavirus soarele", așa că lumina sa îl va ucide pe loc, așa cum au scris unele publicații online? Răspunsul mai pe scurt este nu.

Raze periculoase

Lumina soarelui conține trei tipuri de raze ultraviolete. În primul rând, există UVA, care alcătuiește majoritatea radiațiilor care ajung pe suprafața Pământului. Aceasta este capabilă să penetreze pielea și este responsabilă pentru 80% din îmbătrânirea pielii (de la riduri la pistrui).

Mai apoi, există UVB, care poate distruge ADN-ul din piele, conducând la arsuri solare și, eventual, cancer la piele. Amândouă sunt destul de cunoscute și pot fi împiedicate de cremele de protecție solară.

Importanța UVC

Există și un al treilea tip de raze ultraviolete: UVC: Această parte obscură a spectrului (de aici și numele de lumină neagră) constă într-o lungime de undă mai scurtă și mai energetică. UVC distruge material genetic – fie la oameni, fie la particule virale. Din fericire, mulți dintre noi nu am dat vreodată de acest tip de lumină, deoarece este împiedicată de stratul de ozon cu mult înainte să ne atingă fragila piele.

De la descoperirea sa din 1878, razele UVC produse artificial au devenit o metodă de referință pentru sterilizare – folosită zilnic în spitale, avioane, birouri și fabrici. În mod crucial, aceste raze fac parte din sterilizarea apei de băut, fiindcă unii paraziți sunt rezistenți la dezinfectații chimici.

Datorită avantajelor sale, o formă concentrată a UVC ajută la lupta cu coronavirusul. În China, autobuze întregi sunt luminate de razele albăstrii, în fiecare noapte. În plus, roboții care emit raze UVC curăță podelele spitalelor și dezinfectează bancnotele.

Cu toate acestea, există o mare hibă

„UVC este un lucru foarte urât – n-ar trebui să fii expus la aceste raze", a spus Arnold. „Poate dura ore să te arzi din cauza luminii UVB, însă UVC face acest lucru în secunde. Dacă îți expui ochii... știi senzația aia când te uiți la soare? Este de 10 ori mai rău, după doar câteva secunde".

După aceste explicații, este ușor de înțeles faptul că dezinfectarea pielii cu orice tip de raze ultraviolete va duce la daune și la creșterea riscului de cancer. În plus, odată ce virusul intră în corp, nicio lumină UV nu mai poate limita impactul acestuia asupra organismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel