Poluare cu amoniac pe un râu din Neamț. Au murit toți peștii din mai multe păstrăvării
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Poluare cu amoniac pe un râu din Neamț. Au murit toți peștii din mai multe păstrăvării  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Poluare cu amoniac pe un râu din Neamț. Au murit toți peștii din mai multe păstrăvării / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Totți peștii din mai multe păstrăvării din județul Neamț au murit din cauza unei contaminări cu amoniac.

În data de 3 mai, în jurul orei 21:30, Garda de Mediu Neamț a fost informată că la două păstrăvării de lângă orașul Bicaz au murit peștii din cele 5 bazine care se alimentau din pârâul Bicaz.

Mortalitate totală în două păstrăvării

„Am trimis echipa de permanență, care a constatat că este vorba de o poluare cu amoniac. Apa era albicioasă, cu miros puternic de amoniac. În cele doua păstrăvării, mortalitatea era totală. Erau și pe pârâul Bicaz pești morți.” – a declarat Comisarul Șef al Gărzii de Mediu Neamț, Iftime Petrariu. Acesta a notificat Serviciul de Gosodărire al Apelor pentru prelevare de probe și dimineață a aflat că la evacuarea de la Combinatul de Ciment, depășirea la amoniac era de 1900 ori mai mare decât normele admise.

În amonte de gura de evacuare, indicatorii erau normali. Dimineață, în urma măsurilor luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin mărirea debitului pe pârâul Bicaz, în aval de orașul Bicaz, indicatorii erau normali, fără riscuri pentru populație.

„Acum se întocmesc documentele de control, împreună cu APM, SGA, Poliția Națională, urmând a se stabili măsurile și sancțiunile aplicate poluatorului. Vom reveni cu precizări în zilele următoare.” – a mai spus Iftime Petrariu.

Din informațiile pe care le avem, în această situație se conturează 3 contravenții, cu suspendarea activității, sesizarea penală, OG 195/2005 și Legea 107/1996, precizează Știri-Neamț.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel