Portretul lui Tristan Tzara, dispărut pentru jumătate de secol expus la MNAR
Autor: Flaviu Predescu pe 23 aug 2019 / 10:41 | Expozitii

Între 17 August 2019 - 30 Septembrie 2019, la Muzeul Național de Artă al României, la Galeria de Artă Românească Modernă este expus portretul poetului avangardist Tristan Tzara, pictat de M.H. Maxy în 1924.

”Portretul s-a aflat în tot acest timp sub ochii noștri, în colecțiile MNAR, bine ascuns dedesubtul unui alt portret al poetului, pictat de Maxy la aproape 40 de ani distanță.

O excelentă analiză cu raze X, realizată de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică - INOE 2000, a permis confirmarea ipotezei curatorului Monica Enache, aceea că cele două lucrări sunt una și aceeași.

Vă propunem așadar o mini expoziție – investigație cu „exponate probă” care documentează întregul proces de descoperire a celebrului tablou. În cadrul expoziției veți putea studia atât Portretul lui Tristan Tzara, cât și imagini ale picturii, realizate în lumină razantă și fluorescentă, alături de radiografii care elucidează misterul.

De asemenea, se va putea urmări și un material video cu fragmente din retrospectiva M.H. Maxy (1965) de la Sala Dalles, momentul în care portretul a fost pentru prima dată expus după intervenția artistului, în varianta pe care o cunoaștem astăzi. Cu acest prilej, MNAR lansează Caietele Galeriei de Artă Românească Modernă, o publicație periodică ce-și propune să comunice publicului ultimele studii și cercetări ale specialiștilor noștri. Curator este Monica Enache”.

Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00

Accesul se face pe baza biletului de intrare în Galerie (15 lei – adulți, 7,5 lei – pensionari, gratuit pe timpul vacanțelor pentru elevi, 75% reducere pentru studenți, pe baza legitimației)

Ora limită de acces: 17.00, anunță MNAR într-un comunicat.

Te-ar putea interesa și ....
Expozitii Vezi toate articolele
Crossuri parteneri