Portughezul Joao Vale de Almeida, primul ambasador al UE în Regatul Unit după Brexit
Autor: DCNews Team pe 24 ian, 17:47 | Internațional

Uniunea Europeană a numit vineri un prim ambasador în Regatul Unit, care îşi va prelua funcţia începând cu 1 februarie, la o zi după Brexit, informează AFP.

Portughezul Joao Vale de Almeida, fost ambasador al UE în SUA, va conduce delegaţia ce va reprezenta UE în Regatul Unit, a anunţat într-un comunicat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Această numire i-a fost adusă la cunoştinţă Londrei. Vale de Almeida (62 de ani) va fi 'primul şef al viitoarei delegaţii a UE în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord'.

Mandatul său va începe la 1 februarie, 'data începând cu care Regatul Unit va fi o ţară terţă' şi unde reprezentarea UE va fi asigurată de o delegaţie. Portughezul a fost ambasador al UE la ONU din 2015 până în 2019, după ce a fost primul ambasador al UE în SUA, din 2010 până în 2014. În acea perioadă, el a participat la negocierile asupra acordului de liber-schimb între UE şi SUA, abandonate de atunci.

De profesie jurnalist, înalt funcţionar european experimentat, Joao Vale de Almeida a fost de asemenea şeful de cabinet al fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Joao Vale de Almeida a fost şi purtătorul de cuvânt al executivului european în perioada în care premierul Boris Johnson încă era jurnalist la Bruxelles, relatează Agerpres. 

Te-ar putea interesa și ....
Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri