Urmărește emisiunea live
Poţi face diabet chiar dacă eşti slab şi nu faci exces de zahăr. Factorii de risc la care nu te aşteptai
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Diabetul este un pericol real chiar şi pentru persoanele care au o greutate echilibrată şi care nu fac exces de zahăr. De altfel, pericolul stă chiar în unele lucruri de la care ne-am fi aşteptat să ne îmbunătăţească viaţa. 

Dacă eşti obsedat de sănătate, cu siguranţă ştii cele mai bune metode pentru a te feri de diabetul de tip II: alimentaţie corectă, viaţă activă, greutate potrivită. Dar sunt mulţi alţi factori care te pot expune la acest tip de diabet. Iar unii sunt extrem de surprinzători. 

Renunţarea la produse cu gluten, când nu e nevoie 

Nu renunţa la produsele cu gluten dacă nu e absolut nevoie. Oamenii care consumă gluten în mod regulat au cu 13 la sută mai puţine şanse să dezvolte diabet faţă de ceilalţi, concluzionează un studiu al American Heart Association, realizat pe 200.000 de adulţi. Asta pentru că persoanele care nu consumă gluten mănâncă mai puţine cereale cu fibre. "Dietele bogate în fibre sunt asociate cu o mai mare senzitivitate a insulinei, inflamaţii reduse şi scăderea presiunii sanguine şi a colesterolului", explică Deborah Malkoff, specialist în diabet. 

Renunţarea la cafea 

Sunt multe motive pentru care te poţi bucura de o ceaşcă de cafea dimineaţa. Oamenii care reduc consumul de cafea zilnic cu mai mult de o ceaşcă pentru o perioadă de patru ani au cu 17 la sută mai multe şanse să facă diabet, comparativ cu cei care consumă cafea zilnic. Iar cei care beau două ceşti reuşesc să scadă riscul cu încă 11 la sută. Şi, dacă nu vă place cafeaua neagră, nici măcar nu trebuie să consumaţi zahăr. E suficient să folosiţi îndulcitor pe bază de ştevie, scrie msn.com

Apa de gură creşte riscul diabetului 

Un studiu al Universităţii din Alabama a arătat că oamenii care se clătesc de două ori pe zi cu apă de gură au cu 55 la sută mai multe şanse să fie diagnosticaţi cu diabet de tip 2 în următorii trei ani decât persoanele care nu folosesc apă de gură. Asta pentru că, în esenţă, apa de gură curăţă gura de bacterii, rele sau bune. Iar unele dintre acestea joacă un rol important în reglarea nivelului de zahăr din sânge. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel