Poţi muri dacă bei prea multă apă. Potomania, boala rară, dar periculoasă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
28 februarie, ziua bolilor rare. Sursa: Pixabay
28 februarie, ziua bolilor rare. Sursa: Pixabay
Ziua de 28 februarie este ziua internaţională a bolilor rare. Iar printre acestea se numără potomania, boala care te poate ucide prin consumul excesiv de apă.

Setea excesivă (polidipsie) poate semnala uneori  dereglări metabolice, precum diabetul zaharat sau diabetul inspid.  Bolnavul are senzația că oricât ar bea, nu se satură și încă este  prezentă senzația de sete. Poate apărea și în cazul unor infecții,  hemoragii, pierderi de lichide din organism. Cauza aici este o nevoie  fizologică.

În schimb, potomania este o tulburare  psihogenă de comportament alimentar caracterizată prin nevoia permanentă de a ingera mari cantități de băuturi disponibile, adesea pur și simplu apă, nu neapărat alcool. Așadar, potomania se caracterizează printr-o  nevoie maladivă de a bea, o nevoie care vine pe fond psihic.

Persoana în cauză poate ajunge să bea chiar și 15 litri de lichide pe zi. Evident, asta va duce și la poliurie, adică la o creștere a volumului de urină în raport cu media obișnuită, ceea ce poate fi periculos pentru rinichi.

O altă consecință este scăderea concentrației de sare din sânge, ceea ce provoacă stări de greață, vărsături, dureri de cap și chiar tulburări de comportament, scrie Digi24.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel