Prăjitura "Baba neagră". Desertul special cu votcă și pesmeți
Autor: Ema Apostu pe 05 sep, 22:38 | Retete

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Prăjitura "Baba neagră" este un desert pe ct de simplu, pe atât de delicios. Iată cum se prepară.

Ingrediente

- 10 ouă

- 200 ml ulei de floarea soarelui

- 500 ml de lapte

- 1 lingură bicarbonat de sodiu

- 2 linguri de pesmeți

- 300 g de zahăr

- 250 ml de chefir

- 25 ml de votcă

- 30 g de unt

- 2 pahare de făină

Cum se prepară

Într-un bol mai mare cerneți făina cu bicarbonatul de sodiu. Adăugați zahărul și uleiul, apoi amestecați. Treptat, adăugați chefirul, apoi laptele. Amestecați bine, până obțineți un aluat omogen. Într-un vas aparte bateți ouăle, potrivit bucatarul.eu. Amestecând încontinuu, turnați în bolul cu aluat ouăle bătute și votca. Obțineți un aluat lichid, asemănător cu cel pentru clătite. În același timp, aluatul este foarte aerat și spumos. De aceea, alegeți un bol de mărimea potrivită.

Ungeți un vas cu pereții groși (ceaun) cu unt și presărați cu pesmeți. Coaceți prăjitura la temperatura de 200°C timp 1 oră și 40 de minute. Micșorați temperatura până la 100°C și coaceți încă timp de 1.5 ore. Nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii.

BONUS: Negresă de post

Ingrediente

Pentru blat:

300 g făină200 g gem de prune sau marmeladă100 g zahăr(sau în funcție de cât de dulce e gemul)100 ml ulei200 ml apă minerală carbogazoasă2 linguri cacao100 g nucă măcinată grosier1 plic praf de coptun vârf cuțit de bicarbonat2 lingurițe esență de romun praf sare

Pentru glazura de ciocolată:

100 g ciocolată neagră(de post)1-2 linguri zahăr1 lingură apăcâțiva stropi de ulei

Cum se prepară

Mai întâi preîncălzim cuptorul la 180 de grade. Într-un vas, amestecăm uleiul cu apa și gemul și în funcție de gust, adăugăm zahăr pudră. Cernem făina împreună cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul și le adăugăm peste ingredientele din vas. Omogenizăm bine compoziția, apoi adăugăm nuca, un praf de sare și esența, potrivit a1.ro.

Lăsăm compoziția să se odihnească 10 minute, pentru a se activa praful de copt și bicarbonatul, în aciditatea apei minerale carbogazoase. Tapetăm o tavă de 20/20 cu hârtie de copt și întindem compoziția de negresă cu gem și nuci în ea. Coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.

Pentru glazură, topim ciocolata la bain marie, amestecată cu apa, uleiul și zahăr, după gust și o întindem imediat, peste negresa răcită deja. Presărăm și miez de nucă deasupra, lăsăm glazura să se întărească, apoi porționăm și servim delicioasa negresă de post cu gem și nuci, alături de cei dragi.

Retete Vezi toate articolele
Crossuri parteneri