Ingrediente
Nuci pralinate
- 100 grame zahăr
- 100 grame nuci
Foile
- 125 grame unt
- 1 ou
- 6 linguri lapte
- 6 linguri zahăr
- 1-2 lingurițe amoniac stins cu oţet
- 2 linguri cacao
- 300 grame făină
Vezi și: Salata "arnăuților". Rețeta veche moștenită din comunism
Foaia albă
- 4 ouă
- 4 linguri zahăr
- 4 linguri făină
- 1 lingură ulei
- coajă de lămâie (dacă nu este tratată chimic)
Crema
- 1 litru lapte
- 1 ou
- 300 grame zahăr
- 6 linguri făină
- 200 grame unt
Preparare "nuci pralinate"
Zahărul se pune la topit. Când zahărul s-a topit, se adaugă nucile întregi. Se amestecă bine şi se ia vasul de pe foc. Nucile pralinate se sfărâmă într-un mojar.
Preparare foi
Se amestecă zahărul cu oul, untul, cacaua, laptele, amoniacul stins cu oţet şi la final făina, scrie delicatesa.ro. Se obţine un aluat care se împarte în două. Fundul unei tăvi se unge cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se coc cele 2 foi, întinzând cu mâna aluatul pe toată suprafaţa tăvii. Se coc la 200 grade timp de 30 de minute.
Vezi și: Cartofi cu smântână și boia. Rețetă veche găsită într-un calendar culinar din 1985
Preparare foaia albă
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu zahărul. Peste ele se adaugă gălbenuşurile bătute cu ulei, făina şi coajă rasă de lămâie. Se amestecă uşor cu lingura până se omogenizează. Această compoziţie se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, aceeaşi tavă pe fundul căreia s-au copt şi cele 2 foi pentru prăjitură. Se coace la 200 grade timp de 20 de minute, până când se face aurie pe suprafaţă.
Preparare cremă
Într-o cratiţă se pun pe foc oul, zahărul, 4-5 linguri lapte, făina şi când încep să fiarbă se adaugă şi restul de lapte. Se amestecă continuu pentru a nu se prinde de fundul cratiţei. Se lasă pe foc până se îngroaşă. Se ia vasul de pe foc, se lasă să se răcorească puţin, după care se adaugă untul. Se amestecă compoziţia şi se lasă până se topeşte untul.
Asamblare
Se începe cu o foaie neagră, peste care se pune crema caldă. Peste cremă se pune foaia albă şi peste din nou cremă. Se pune şi ultima foaie, foaia neagră, şi deasupra restul de cremă. Se presară deasupra nuci pralinate măcinate. Prăjitura se lasă aşa până a doua zi, când se vor înmuia foile şi o puteţi tăia cu uşurinţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Delia Budeanu, povestea neștiută. Cea mai cunoscută crainică din istoria Televiziunii Române de dinainte de '90 se temea să nu fie împușcată de Ceaușescu
- Horoscop 23 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme în familie. Mergi pe vârfuri!
- Zodia care trebuie să facă schimbări în perioada următoare. Daniela Simulescu: Vă recomand să stați departe / video
- Banca Mondială și FMI recomandă noi taxe și impozite pe salariile românilor, dar și pe locuințe și mașini. Alternativa lui Adrian Negrescu
- Modificare RCA - numeroși șoferi vor plăti bani mai mulți. Titi Aur arată manevra care s-a făcut / video
- Horoscop 22 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care se simte manipulată. Vei fi radical
- Armata SUA testează o armă experimentală cu microunde de înaltă putere. Ce este Proiectul Meteor
- O țară din Europa are școală gratis pentru adulți, inclusiv pentru români. Învață două limbi străine și obțin și competențe profesionale
- BANCUL ZILEI: Bulișor, răspuns magistral pentru tată
- Apa îmbuteliată în pet-uri, pericol pentru sănătate. Dr. Mircea Duțu: ”Particule extrafine au ajuns în sânge, inimă și creier”. Care este cea mai sigură apă
- La mesele festive scăpăm „ca vaca-n cucuruz” și apoi ne întrebăm de ce ne-am îngrășat. Dr. Doru Negru: Păi ați alergat mai mult de Paști?
- Circulăm într-o junglă. Mesajul unui expert auto: Cifrele ne arată că trebuie să știi să te aperi
- Cum te prind criminaliștii doar după scris. Comisar-șef: Activitatea este exclusiv umană