Prăjitura Delia. Desertul rece perfect pentru zilele călduroase. Un deliciu!
Autor: Ema Apostu pe 27 iul, 18:21 | Retete

Sursa foto: captură video - YouTube "Delicatese"

Prăjitura Delia este un desert delicios, cu cremă de vanilie, care îți va aduce un strop de răcoare în zilele călduroase de vară. Se consumă rece, iar gustul este aboslut minunat. Iată rețeta. 

Ingrediente blat

- făină 300 g

- praf de copt 1 plic

- cacao 60 g

- unt 200 g

- gălbenuş de ou 2 buc

- albuşuri de ou 6 buc

- zahăr 200 g

- lapte 200 ml

- coajă rasă de lămâie 1 linguriţă

Ingrediente cremă

- gălbenuşuri 4

- zahăr 150 g

- lapte 500 ml

- făină 70 g

- esenţă de vanilie 1 fiolă

- unt 100 g

Vezi și: Prăjitura Cornelia, fără coacere. Răcoroasă și delicioasă în zilele de vară

Ingrediente sirop

- apă 200 ml

- zahăr 100 g

- esenţă rom 2 linguri

Ingrediente decor

- ciocolată neagră 250 g

- unt cu 80% grăsime 25 g

Cum se prepară

 

Blatul

Într-un castron amestecaţi cu mixerul untul cu zahărul. Untul trebuie să fie la temperatura camerei. Adăugaţi apoi gălbenuşurile şi mixaţi. Adăugaţi laptele la temperatura camerei şi mixaţi, potrivit delicatese.net. Cerneţi făina împreună cu cacaoa şi praful de copt peste compoziţie. Amestecaţi cu mixerul.

Într-un castron, separat, bateţi albuşurile spumă cu un praf de sare. Încorporaţi apoi albuşurile în crema de cacao folosind o spatulă şi mişcări ample de jos în sus. Adăugaţi apoi coaja rasă de lămâie şi amestecaţi. Turnaţi compoziţia într-o tavă de cuptor pătrată de 28 cm cu margini detaşabile. Puneţi pe fundul tăvii hârtie de copt. Băgaţi la cuptor pentru 35 minute la 180 grade. Când este gata, scoateţi din cuptor şi lăsaţi să se răcorească puţin.

Vezi și: De ce să nu folosești niciodată lapte rece când prepari piureul. Cea mai mare greșeală!

Crema de vanilie

Amestecați într-un castron zahărul cu gălbenuşurile şi un praf de sare. Adăugaţi apoi laptele fierbinte, turnând ușor. Adăugaţi în compoziţie esenţa de vanilie şi apoi puneţi pe foc mic amestecând mereu cu telul. După 2-3 minute se îngroaşă şi este gata. Lăsaţi la răcit într-un castron acoperit cu folie de plastic. După ce s-a răcit complet adăugaţi untul şi amestecaţi cu mixerul până devine o cremă omogenă.

Siropul

Amestecaţi zahărul cu apa şi esenţa de rom. Când zahărul s-a topit şi siropul este transparent, înseamnă că este gata.

Glazura de ciocolată

Topiţi la bain-marie ciocolata împreună cu untul. Amestecaţi până se omogenizează. Lăsaţi apoi ciocolata topită să se răcorească puţin.

Vezi și: Salată de cartofi cu cârnați afumați. Este cea mai bună!

Cum se montează prăjitura

Tăiaţi blatul pe înălţime în două părţi. Partea de jos mai mare, iar cea de sus mai subţire. Partea de sus a blatului trebuie fărâmiţată. Peste partea de jos a blatului turnaţi siropul de rom uniform pe toată suprafaţa blatului. Puneţi apoi un strat subţire de cremă de vanilie. Adăugaţi blatul sfărâmat şi uniformizaţi cu mâna. Puneţi apoi restul de cremă şi uniformizaţi atent cu o spatulă. Turnaţi stratul de ciocolată şi întindeţi uniform.

Lăsaţi la frigider minim 3-4 ore sau peste noapte cel mai bine pentru a obţine un rezultat cât mai bun. 

Cei de la delicatese.net explică rețeta pas cu pas aic:

Te-ar putea interesa și ....
Retete Vezi toate articolele
Crossuri parteneri