Predoiu, de ACORD cu Orban. Mesaj DUR la adresa CCR
Autor: Giorgiana Croitoru pe 17 oct, 12:44 | Guvern

Ministrul Cătălin Predoiu s-a pus de acord cu premierul Ludovic Orban, în ceea ce privește CCR.

"Sunt de acord cu prim-ministrul când spune că se impune o reformă a CCR. Şi nu numai. Uneori, jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele. În optica mea, potrivit Constituţiei, CCR trebuie să se oprească în marginea controlului constituţionalităţii actelor normative cu rang de lege şi a conflictului constituţional. Uneori, jurisprudenţa CCR a trecut din sfera controlului constituţionalităţii legilor şi cea a contenciosului constituţional, în sfera contenciosului administrativ rezervat instanţelor de judecată şi chiar a mers până la a sugera şi chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia. O astfel de 'conduită' jurisprudenţială împinge CCR în jocul politic sau, cel puţin, tinde, chiar şi fără intenţie, la influenţarea jocului politic şi nu este în regulă", a scris ministrul Justiţiei, pe blogul său.

Preşedintele CCR "expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică"

El subliniază că opiniile politice exprimate în legătură cu funcţionarea CCR trebuie dezbătute între politicieni, aşa cum opiniile juridice sunt rezervate juriştilor.Ministrul Justiţiei opinează că preşedintele CCR "expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică"."Opiniile CCR legate de propria funcţionare ar trebui exprimate impersonal şi strict principial, nu ca o replică politică la o opinie politică. În fine, poziţia CCR de jurisdicţie exclusivă şi supremă în materie constituţională nu exclude şi nu împiedică critica unor decizii ale CCR sau analiza efectelor acestora asupra echilibrelor din stat, funcţionării justiţiei sau echilibrelor macro-financiare publice. De altfel, critici la adresa CCR se pot citi şi în Raportul de ţară MCV. La rândul său, dl. preşedinte al CCR a criticat în 2017 deciziile de condamnare penală a unui fost lider PSD, calificându-le ca fiind greşite şi pronunţate prin 'lentilă politică', ceea ce i-a atras o hotărâre a Plenului CSM (...) care a stabilit că declaraţiile preşedintelui CCR încalcă independenţa justiţiei", a mai scris Predoiu.

Încerca să iniţieze un dialog instituţional cu CCR

El arată că va încerca să iniţieze un dialog instituţional cu CCR privind această chestiune pentru a găsi cele mai bune formule de dialog în astfel de împrejurări."Şi poate că nu ar fi lipsită de interes organizarea unei conferinţe ştiinţifice în legătură cu marginile puterilor constituţionale ale CCR prin prisma Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii", conchide Cătălin Predoiu.

Te-ar putea interesa și ....
Guvern Vezi toate articolele
Crossuri parteneri