Premieră naţională în educaţie. Primul program postuniversitar pentru predare online
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
O universitate din România lansează primul program postuniversitar pentru predare online, adresat în special profesorilor din preuniversitar.

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) organizează programul de studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă "Resurse educaţionale şi digitale pentru instruire online", dedicat formării cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi axat pe desfăşurarea activităţilor de predare-învăţare-evaluare în regim online.

"Pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2 a obligat atât unităţile de învăţământ preuniversitar, cât şi instituţiile de învăţământ superior, să-şi adapteze modul de desfăşurare a activităţilor educaţionale în regim online. UVT a valorificat această oportunitate în ritm accelerat, reuşind să-şi adapteze în doar câteva săptămâni toate activităţile de predare-învăţare-evaluare la noul context, prin platformele de e-learning. Prin acest nou program, o premieră naţională, împărtăşim această experienţă în domeniul predării online, acum foarte valoroasă, cu colegii noştri cadre didactice din învăţământul preuniversitar. Este, cu adevărat, o premieră naţională în educaţie, UVT lansând astăzi primul program postuniversitar de acest tip din România, destinat cadrelor didactice din preuniversitar, dedicat pregătirii acestora pentru învăţământul în regim online", subliniază rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.

Ce oferă programul 

Programul de studii postuniversitare îşi propune să ofere participanţilor pregătirea necesară atât pentru utilizarea de metode didactice şi pedagogice specifice în desfăşurarea activităţilor educaţionale online, cât şi pentru utilizarea de instrumente digitale adecvate.

Durata programului este de 7 săptămâni, inclusiv examenul de certificare a competenţelor, toate activităţile didactice desfăşurându-se exclusiv online, iar absolvenţii programului de studii vor obţine un certificat de atestare a competenţelor profesionale însoţit de suplimentul descriptiv, eliberat de Universitatea de Vest din Timişoara. Înscrierea candidaţilor pentru admiterea la programul de studiu se va face online. Perioada de înscriere se deschide astăzi, fiind stabilită pentru intervalul: 25 mai - 10 iunie 2020, cu 15 iunie 2020 - dată propusă pentru începerea programului.

Cadrele didactice implicate în derularea programului dispun de cunoştinţe şi experienţă practică, atestate prin rezultatele obţinute în activităţile de cercetare şi prin activităţile de predare-învăţare-evaluare desfăşurate cu studenţii pe platforma elearning.e-uvt.ro, care va fi şi suportul pentru activităţile didactice din programul propus.

Obiectivele generale ale programului de studii postuniversitare sunt:

- formarea cadrelor didactice pentru proiectarea şi realizarea activităţilor educaţionale în format e-learning,

- dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor necesare utilizării instrumentelor şi tehnologiilor digitale în context educaţional şi

- pregătirea cadrelor didactice pentru organizarea şi gestionarea programelor de educaţie prin e-learning în domeniile de specialitate.

Competenţele vizate de program sunt: utilizarea eficientă a resurselor şi instrumentelor digitale în activităţile de predare-învăţare-evaluare, comunicare şi colaborare utilizând tehnologii digitale în activităţile didactice şi crearea de conţinut digital.

Programul este înregistrat în Registrul Naţional al Programelor Postuniversitare (RNPP) gestionat de Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), fiind astfel recunoscut la nivel naţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel