Urmărește emisiunea live
Premierii Marii Britanii şi Irlandei au decis să se întâlnească la Dublin în septembrie
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Premierul britanic Boris Johnson şi omologul său irlandez Leo Varadkar au agreat luni, în cadrul unei convorbiri telefonice de aproape o oră, să se întâlnească la Dublin, la începutul lunii septembrie, potrivit informaţiilor furnizate de guvernele celor două ţări, informează Reuters.

Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, chiar dacă aceasta ar însemna ca ţara să părăsească Uniunea fără un acord, o perspectivă ce riscă revenirea la o frontieră dură între provincia britanică a Irlandei de Nord şi statul membru UE Irlanda.

De la preluarea mandatului de premier luna trecută, Johnson a declarat că doreşte să ajungă la un acord cu UE, dar doar dacă se renunţă la clauza de backstop, o poliţă de asigurare în tratatul negociat de fostul premier Theresa May, prin care se urmăreşte evitarea unei frontiere dure între Irlanda şi provincia britanică a Irlandei de Nord.

Conform declaraţiilor identice date publicităţii de cele două guverne în urma discuţiei telefonice de luni, cei doi politicieni nu şi-au modificat punctele de vedere.

Premierul britanic a declarat că actualul acord privind Brexitul nu va fi aprobat de parlament şi că este nevoie de înlăturarea clauzei de backstop şi înlocuirea acesteia cu o soluţie alternativă, în timp ce Varadkar a reiterat poziţia UE, potrivit căreia acordul nu poate fi renegociat şi a evidenţiat că trebuie să existe o garanţie legală care să prevină o frontieră dură.

"Au agreat că cele două echipe vor menţine un contact apropiat în următoarele săptămâni, recunoscând în acelaşi timp că negocierile au loc între Marea Britanie şi Task Force-ul UE27. Au convenit, de asemenea, să se întâlnească în Dublin la începutul luni septembrie", se arată în cele două comunicate de presă.

Premierul Boris Johnson a ţinut să precizeze clar că Spaţiul comun de călătorie, care permite cetăţenilor britanici şi irlandezi să călătorească liber între cele două ţări şi să beneficieze de drepturi suplimentare, nu va fi afectat de decizia britanică de a pune capăt legislaţiei UE privind libera circulaţie după Brexit, conform aceleiaşi surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel