Premierul Conte și-a anulat deplasarea la Davos. Care este situația din Italia
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul Italiei, Giuseppe Conte, și-a anulat deplasarea la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Premierul italian Giuseppe Conte și-a anulat deplasarea la Forumul Economic Mondial de la Davos din 23 ianuarie, conform Agerpres.

Cancelaria premierului nu a detaliat decizia, precizând doar că Conte va rămâne la Roma pentru a se ocupa de „probleme urgente".

Di Maio a demisionat

Cu o zi înainte, ministrul de externe Luigi Di Maio a demisionat de la conducerea Mișcării 5 Stele (M5S), parteneră în coaliția guvernamentală a Italiei. Di Maio este membru al guvernului din 2018, când formațiunea sa a obținut 33% din voturi la parlamentare.

Demisia sporește incertitudinea politică din Italia, înaintea alegerilor locale de la sfârșitul săptămânii. Partidul de dreapta Liga, aflat în opoziție, speră să câștige scrutinul local, ceea ce ar da mai multă greutate cererii de organizare a unor alegeri generale anticipate.

Vito Crimi, șef interimar

Mișcarea 5 Stele urmează să își aleagă noul lider abia peste câteva luni. Până atunci, interimatul la conducere este asigurat de Vito Crimi, șeful comitetului pentru regulamentele interne. Formațiunea a pierdut peste 30 de parlamentari din 2018, în contextul unor dezacorduri interne privind politicile, inclusiv parteneriatul actual cu Partidul Democrat, de stânga, care a urmat guvernării M5S alături de Liga până în septembrie anul trecut.

Ministrul de finanțe Roberto Gualtieri a dat asigurări că M5S va susține în continuare guvernul Conte, iar coaliția este decisă să mențină stabilitatea, deci „nu se va schimba nimic".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel