Presa internaţională: Un fost ofiţer britanic riscă 13 ani de închisoare în România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Presa internaţională anunţă că un fost ofiţer de armată din Marea Britanie riscă să petreacă 13 ani după gratii în România. 

"Un fost ofiţer de armată al Marii Britanii riscă până la 13 ani de închisare în România, după ce a facilitat o ceremonie cu ayahuasca, în care halucinogenul amazonian a fost consumat de figuri proeminente, printre care şi fostul şef al SRI din ţară", scrie MSN.com. 

Thomas Lishman, în vârstă de 58 de ani, a fost arestat pe 15 decembrie 2019, după o acţiune combinată a poliţiei şi a DIICOT de lângă Bucureşti. Percheziţiile de atunci au fost făcute la câteva ore după ce participanţii la ceremonie au consumat ayahuasca, o băutură despre care se spune că ar induce experienţe mistice. Unii dintre participanţi au fost ulterior duşi la spital pentru a li se colecta probe de sânge. 

Se pare că Lishman, care a fost ofiţer britanic timp de 10 ani, a condus ceremonia. Acesta a fost acuzat de conspiraţie la trafic cu droguri de mare risc, pentru că ayahuasca conţine DMT, un psihedelic puternic. Acesta a fost arestat preventiv timp de trei luni, însă apoi a fost eliberat şi trimis în arest la domiciliu în Bucureşti. 

Cum se apără britanicul 

Lishman se apără, spunând că a crezut că ayahuasca era legală în România. Acesta spune că s-a bazat pe sfatul unui avocat, dar şi pe faptul că ayahuasca este o plantă medicinală din care se face ceai, nu un drog sintetizat considerat echivalentul cocainei. 

De asemenea, presa internaţională mai spune şi că lui Lishman nu i s-a acordat dreptul la un translator adecvat în discuţiile cu poliţia şi în timpul audierilor. De asemenea, acestuia nu i s-ar fi permis nici să vadă acuzaţiile în limba engleză, contrar legislaţiei UE şi a României, timp de două luni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel