Presadă:Trecerea legii privind alegerea primarilor în două tururi,o condiţie pentru susţinerea unui nou Guvern
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Senatorul USR Florina Presadă a declarat miercuri, după respingerea în Senat a proiectului privind alegerea primarilor în două tururi, că trecerea acestei legi este o condiţie pentru ca formaţiunea sa să susţină un nou Guvern.

"Trecerea legii privind alegerea primarilor în două tururi este o condiţie pentru USR pentru votarea învestirii unui nou Guvern (...) Le cerem acest lucru partenerilor de moţiune, Partidului Naţional Liberal, să depună toate eforturile necesare pentru ca această modificare legislativă să fie adoptată, la fel ca celelalte propuneri pe care le-am pus în discuţie", a precizat Presadă, scrie Agerpres.

Ea a adăugat că într-o zi de muncă în Camera Deputaţilor se poate vota alegerea primarilor în două tururi, proiect iniţiat de parlamentari USR.

"Există mai multe propuneri legislative existente în acest moment la Camera Deputaţilor, inclusiv aceasta care a trecut de Senat, chiar dacă ea este respinsă. Ele pot fi votate în plenul Camerei Deputaţilor înainte de votul de învestitură pentru noul Guvern", a susţinut senatorul USR.

Potrivit lui Presadă, revenirea la alegerea primarilor în două tururi este necesară pentru ca aleşii locali să beneficieze de un plus de legitimitate, iar cetăţenii să-şi poată exprima votul într-un al doilea tur de scrutin, astfel încât preferinţele electorale existente în acea comunitate să poată fi coagulate într-un mod util pentru alegerea unui primar.

"Am văzut că, în urma alegerii primarilor într-un singur tur, avem primari aleşi ai unor municipii, oraşe-reşedinţă de judeţ, cu un număr mic de voturi. Mă gândesc la Gabriela Firea, în jur de 13% din numărul celor care aveau drept de vot, mă gândesc şi la Emil Boc şi la Decebal Făgădău, avem o groază de exemple de primari aleşi cu un număr mic de voturi", a încheiat Presadă.

Plenul Senatului a respins, miercuri, cu 33 de voturi "pentru" şi 47 "împotrivă", proiectul iniţiat de parlamentari USR privind alegerea primarilor în două tururi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel