Prima zi a vizitei cancelarului german Angela Merkel în Islanda
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Cancelarul german Angela Merkel a vizitat luni istoricul Parc naţional Thingvillir situat în apropierea capitalei islandeze, obiectiv ce aparţine patrimoniului natural mondial, informează dpa.

Gazda sa, premierul Katrin Jakobsdottir, a declarat că acesta este "un loc al memoriei noastre colective", o trimitere la faptul că parcul vulcanic este cunoscut şi ca fiind locul primei adunări parlamentare din Islanda, în 930 d.H.

Angela Merkel s-a declarat "profund mişcată" de prezenţa sa într-un "loc care a fost, acum peste 1.000 de ani, locul unei adunări democratice".

În cadrul discuţiilor bilaterale, cei doi premieri au abordat teme precum schimbările climatice, aspecte de actualitate de pe agenda internaţională, UE şi egalitatea de gen.

Premierul islandez a remarcat că invitata sa a fost "un apărător hotărât al democraţiei liberale într-o perioadă de ascensiune a multor mişcări populiste autoritare". Ea a menţionat totodată rolul cancelarului german ca model pentru alte femei implicate în politică, inclusiv pentru propria persoană.

La rândul ei, Angela Merkel a observat că Islanda conduce în privinţa egalităţii de gen în multe domenii, inclusiv în politică.

Cancelarul german a sosit în Islanda venind din Ungaria, unde a participat alături de omologul Viktor Orban, lăsând la o parte divergenţele privind raportarea la migraţie, la ceremonia de marcare a evenimentelor din urmă cu 30 de ani care au condus la exodul în masă din fosta RDG.

Marţi, Angela Merkel va participa la o reuniune informală a liderilor nordici în care vor fi abordate politica privind schimbările climatice şi alte aspecte de politică europeană şi internaţională.

Islanda deţin preşedinţia Consiliului Nordic al Miniştrilor, din care fac parte Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Suedia, dar şi teritorii semi-autonome precum Groenlanda.

Merkel are de asemenea programată pentru marţi o vizită la centrala electrică geotermală Hellisheidi. Islanda, ţară cunoscută pentru numeroşii săi vulcani activi şi mişcări geologice, utilizează energia geotermală pentru producerea curentului electric şi a încălzirii furnizate populaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel