Primăria Târgu Mureş a stopat reparaţiile capitale la două colegii naţionale şi un liceu, în urma tăierilor bugetare
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp

Din cele 17 şantiere deschise de municipalitate pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ din oraş, în 14 cazuri lucrările au fost finalizate, fiind stopate însă reparaţiile capitale începute la Colegiul Naţional "Unirea", la Colegiul Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" şi la Liceul "Gheorghe Şincai", pe fondul reducerilor bugetare de la începutul lunii august, decise de majoritatea din Consiliul Local, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş, Cosmin Blaga.

"Am început 17 şantiere imediat după vacanţă, am reuşit să finalizăm în mare parte lucrările. Mai avem lucrări la trei şcoli unde, din cauza tăierii bugetului, a trebuit să ne oprim, vorbesc aici despre Colegiile Naţionale 'Unirea' şi 'Alexandru Papiu Ilarian' şi Liceul 'Gheorghe Şincai', care erau prevăzute pentru reparaţii capitale. Acolo am ridicat şantierele pentru a lăsa măcar condiţiile care au fost la finalul anului şcolar 2018-2019", a precizat Cosmin Blaga.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ioan Macarie, a declarat, pentru Agerpres, că, cel puţin în ultimii 20 de zeci de ani, nu au mai existat probleme cu lucrările de reabilitare în unităţile şcolare din judeţul Mureş la debutul anului şcolar şi a făcut un apel la factorii responsabili să considere interesul copilului drept una dintre priorităţi.

"Avem 17 şantiere pe care Primăria Târgu Mureş le-a demarat imediat după vacanţă şi ei voiau să fie gata până începe şcoala. Fireşte că pentru asta trebuie buget. (...) Eu îmi doresc ca interesul superior al copilului să fie respectat şi, în 1 septembrie, toţi copiii să intre în sălile de clasă şi în unităţile şcolare în deplină siguranţă, cum de altfel s-a întâmplat de zeci de ani în unităţile din Târgu Mureş şi din judeţul Mureş: la data de 1 septembrie nu au fost probleme în ce priveşte reabilitarea infrastructurii şcolare. Acum, prin semnalele care există în mass-media, ca inspector şcolar general trebuie să urmăresc ca lucrările de reabilitare să fie finalizate şi nu cred că este binevenită această suspendare a lucrărilor când mai avem atât de puţin până la începerea noului an şcolar. În 1 septembrie profesorii se întorc la şcoli, iar aceasta este singura situaţie în care anumite lucrări au fost stopate. Până atunci, urmărim punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern 363 privind amenajarea de toalete în 17 clădiri care aparţin de şapte unităţi administrativ-teritoriale, avem 90 de obiective cu investiţii în derulare, prin PNDL I, PNDL II, POR şi prin alte finanţări locale. Mă bucur, ca inspector general şcolar, că se investeşte în şcoala românească şi în şcoala mureşeană în special. Fac un apel ca la toţi factorii care sunt implicaţi în decizii referitoare la actul educaţional mureşean să se implice, indiferent că este ISJ, administraţie locală sau alte instituţii. Întotdeauna colaborarea a fost foarte bună cu toate instituţiile, însă semnalele care vin în acest moment nu sunt încurajatoare", a subliniat Ioan Macarie.

La începutul lunii august, primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat că municipalitatea este nevoită să stopeze numeroase lucrări de investiţii, inclusiv cele de la unităţile de învăţământ, după ce majoritatea din Consiliul Local, deţinută de UDMR, a decis reducerea cu până la 70% a finanţării la unele capitole bugetare, la rectificarea bugetară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel