Primele imagini cu diplomatul rus declarat persona non grata în România / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Primele imagini cu diplomatul rus declarat persona non grata în România / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Primele imagini cu diplomatul rus declarat persona non grata în România / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
România l-a declarat luni persona non grata pe adjunctul ataşatului militar rus la Bucureşti. Surse din proximitatea MAE au explicat decizia prin faptul că persoana respectivă desfăşura „activităţi de spionaj”. La câteva zile de la anunţ, „diplomatul” expulzat poate fi văzut într-un filmuleţ apărut pe internet atât în cadru oficial, cât şi neoficial.

Aleksei Grişaev, adjunctul ataşatului militar rus la Bucureşti, a fost expulzat din România. Decizia a fost comunicată ambasadorului rus la Bucureşti, convocat luni la sediul Ministerului de Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961. Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, domnul Valery Kuzmin”, se arată într-un comunicat al MAE.

Spion sub acoperire

Conform unor surse din proximitatea MAE, Aleksei Grişaev desfăşura activităţi de spionaj sub acreditare diplomatică.

Grişaev ar fi spion GRU şi avea misiunea să recruteze cetăţeni români care să îl sprijine în colectarea de informaţii din interiorul Guvernului României. Este vorba de informaţii ce ţin în principal de politica externă a României, de armată şi de sistemul naţional de securitate energetică.

Spionul a fost interesat, de exemplu, să obţină informaţii legate de activitatea forţelor NATO, dar şi despre interesele aliaţilor României, în principal SUA şi state europene. Însă activităţile şi acţiunile sale nu au avut succes.

Valeri Kuzmin a catalogat decizia expulzării drept un gest „neprietenos”, precizând că Moscova poate lua o măsură similară. Comentariul său se încadrează în linia formulată de Moscova în cazul recentelor expulzări de diplomaţi ruşi. De altfel, Moscova a anunţat miercuri că pregăteşte o listă cu „ţări neprietenoase”. Potrivit semioficiosului Izvestia, citat de Agerpres, peste zece ţări s-ar putea regăsi pe această listă, între care Statele Unite, Polonia, Cehia, Lituania, Letonia, Estonia, precum şi Marea Britanie, Ucraina sau Australia, precizează Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel