"Produs în România", INTERZIS la raft. Siviu Costea (președinte CCI) a făcut ANUNȚUL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Silviu Costea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, a făcut anunțul.  Cuvintele "produs în România" au devenit ilegale la raft.

Silviu Costea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, a anunțat că, potrivit mai multor modificări legislative care au avut loc luna trecută, comercianţii nu vor mai putea afişa la raft faptul că este vorba despre produse româneşti.

Potrivit lui Silviu Costea, produsele autohtone vor putea pierde din vizibilitate şi acces în marile magazine în detrimentul produselor din import, care nu întodeauna se evidenţiază prin calitate superioară, dar subvenţiile şi politicile agricole din ţările de origine fac ca preţul la raft să fie mai accesibil. 

Ce spune Silviu Costea

Întrebat de ce nu mai este voie, dar și dacă se mai pot organiza standuri separate cu produse tradiționale românești, Silviu Costea a răspuns:

„Din păcate, o lege care se aplică din 16.05 interzice sau nu recomandă acest lucru. S-a văzut în România că oamenii caută produsele românești, pentru că sunt de bună calitate și atunci căutau pe produse să vadă scris: produs românesc, componente românești. Lucrul acesta, începând cu 16 mai nu mai este obligatoriu. Deci abrogă punctele care cuprindeau definiția termenilor: carne românescă, produs românesc. Așa sună legea. Avem datoria să susţinem micii producători alimentari zonali, aceştia reprezentând o parte importantă în păstrarea tradiţiei şi specificului local!

Asta cu standurile separate rămâne la negociere, însă până acum magazinele aveau obligația să asigure produselor românești 51% din gama respectivă și această obligativitate a scăzut. Magazinele nu mai sunt obligate să asigure 51% pentru lanțul de alimente", a declarat preşedintele CCI Braşov, Silviu Costea, în direct la B1 TV. 

Pe scurt, se abrogă obligativitatea comerciantului ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel