Urmărește emisiunea live
Prof Dr Liliana Pâslaru: CRISPR, terapia genică revoluționară la Academia de Sănătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Acad prof dr Irinel Popescu față în față cu prof dr Liliana Pâslaru. Foto: DC News
Acad prof dr Irinel Popescu față în față cu prof dr Liliana Pâslaru. Foto: DC News
Subiectul ediției de astăzi, 30 septembrie, a Academiei de Sănătate este CRISPR, o terapie genică revoluționară inspirată de la bacterii, care poate să „vindece” ADN-ul deteriorat. În ce constă exact această uriașă descoperire aflăm de la prof dr Liliana Pâslaru, profesor de biochimie medicală și clinică, de la Institutul Clinic Fundeni. Emisiunea va fi transmisă simultan, de la ora 11.00, pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale DC News și DC Medical.

Prof dr Liliana Pâslaru este reputat specialist în biochimie medicală și clinică, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.

Invitată la Academia de Sănătate, emisiune săptămânală realizată de academicianul dr Irinel Popescu, prof dr Liliana Pâslaru va vorbi despre terapia genică revoluționară - care este considerată a fi „descoperirea secolului" - numită CRISPR-CAS.

Terapie revoluționară care „repară” gene

Vă spunem doar că este un mecanism care acționează la nivelul ADN-ului, identificând, tăind și reparând porțiunile „defecte", ca putem spune așa, din ADN și ARN. Și vorbim, inclusiv, de defecte care pot să apară în boli precum cancerul, spre exemplu.

„În prezent, patologia umană a ajuns a ajuns extrem de soficisticată și a coborât de la patologia organelor, la nivelul celulelor și chiar a moleculelor. Există așa-numia biologie și patologie celulară și odată cu descifrarea acestor mecanisme, remediile pentru diverse boli pleacă tot de aici, de la molecule și de la celule. Metoda pe care dorim să o discutăm astăzi este deja cunoscută celor care se interesează de progresele în medicină sub acronimul de CRISPR-Cas9. Este o metodă revoluționară, o metodă al cărei potențial pare foarte mare în ce privește aplicațiile în clinica umană, și despre care ne-am propus să discutăm cu doamna profesor", a arătat academicianul Irinel Popescu.

Emisiunea va fi transmisă simultan, de la ora 11.00, pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale DC News și DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel