Urmărește emisiunea live
Prognoză meteo vară 2021. Elena Mateescu, director ANM, cel mai așteptat anunț
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Elena Mateescu, director ANM, a vorbit despre inundațiile din cursul zilei de marți, prezentând și estimările meteo pentru următoarea perioadă. 

„În acest an, s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, la data de 1 iunie, din ultimul timp. Cât privește perioada de instabilitate atmosferică accentuată, până vineri seară, la ora 23.00, ne vom afla sub incidența unei informări meteorologice ce vizează astfel de fenomene, precum averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, ce pot lua local aspect de vijelii și căderi de grindină.

Cantitățile de precipitații, pe segmente foarte scurte de timp, pot depăși 20 – 25 și chiar și 50 l/mp, așa cum s-a întâmplat și astăzi, în zonele în care am avut emise cele șase atenționări meteorologie. În cursul zilei de marți, am înregistrat peste 25 l / mp în mai puțin de o oră, mai mult decât ar însemna jumătate din media unei luni iunie, în țara noastră", a spus Elena Mateescu, director ANM, marți seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, moderată de Mihai Gâdea. 

Prognoza meteo pentru vară

„În fiecare dimineață și chiar și în weekend, este posibil să actualizăm informarea meteorologică prin atenționări de cod galben, în special pentru zonele montane și de deal, dar nu excludem să avem și zone din partea de est a țării, acolo unde așteptăm sau avem astfel de fenomene.

Spre exemplu, în săptămâna 14 – 20 iunie, vor exista temperaturi între 21 până la 27 de grade Celsius. Din punct de vedere termic, ne apropiem de anotimpul de vară.

Până în data de 21 iunie, este posibil să discutăm de momente de instabilitate atmosferică accentuată. După 21 iunie, așa cum arată informațiile la acest moment, cele mai multe temperaturi vor fi în creștere, această dată urmând să coincidă cu Solstițiul de vară", a precizat Elena Mateescu.

O stradă din Craiova s-a prăbușit

Amintim că o stradă din Craiova s-a prăbușit, marți, 8 iunie, în urma unei ploi torențiale. În urma ploii cu grindină de marți, peste 80 litri pe metrul pătrat, s-au produs mai multe pagube la străzi, case și instituții ale statului din Craiova.

Primarul Lia Olguța Vasilescu a anunțat că toate canalele care rețin apele pluviale au depășit cota de avarie, făcând canalizarea să refuleze în mai multe zone din oraș.

„Au fost închise pasajele și s-a oprit circulația tramvaiului după ce un plop s-a prăbușit peste firele de înaltă tensiune. Mai multe persoane au fost ajutate de polițiștii locali să ajungă în siguranță acasă după ce aleile din Grădina Botanică au fost inundate. Am solicitat ISU să intervină alături de CAO în zone calamitate, în sprijinul cetățenilor”, a precizat, pe Facebook, Lia Olguța Vasilescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel