Prostia pune în pericol creșterea economică. Anti-vacciniștii și incompetenții din administrație, atac la PIB
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Campania anti-vaccinare ar putea întârzia relansarea economiei
Campania anti-vaccinare ar putea întârzia relansarea economiei
După Barclays, în Marea Britanie, și fondul de investiții Berkshire Hathaway, deținut de Warren Buffett, prognozează un profit uriaș în acest an și un boom economic fără precedent pentru țările dezvoltate, odată cu ridicarea restricților COVID. 

Și țările în curs de dezvoltare ar putea profita de evoluția economiilor puternice, atât prin exporturile pe care le fac pe o piață în creștere, cât și prin atragerea de investiții din occident.

ErsteGroupBank estimează, de exemplu, că România va consemna anul acesta o creştere economică de 4,2% şi de 4,5% în 2022. Cu două condiții: viteza procesului de vaccinarea să se mențină ridicată, iar administrația să reușească atragerea fondurilor europene alocate țării noastre. 

Erste Group Bank subliniază că redresarea economică din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), în care activează, depinde de o rată ridicată de vaccinare, un alt factor cheie pentru acest lucru fiind utilizarea eficientă a granturilor din Fondul de redresare al Uniunii Europene, în condiţiile în care guvernele sunt încurajate să ţintească planuri ambiţioase şi de calitate, potrivit Agerpres.

Ministrul Zero fonduri europene, așteptat cu 30 de miliarde de la Bruxelles

Din păcate, performanța administrației românești este una dintre cele mai slabe dintre țările central și est europene. Planul Național de Redresare și Reziliență a pornit cu stângul, și sunt semnale că aplicarea acestuia va întârzia semnificativ.

Disputele din interiorul arcului guvernamental și incompetența unui ministru supranumit ”Zero fonduri europene” nu sunt nici ele încurajatoare.

"Vaccinarea face posibilă revenirea la normalitate, iar finanțările europene vor cataliza un mare potenţial economic, în special în regiunea noastră", a declarat Bernd Spalt, directorul general al Erste Group. Viteza şi amploarea procesului de vaccinare rămân cei mai importanţi factori pentru redresarea economică a regiunii. Erste Group se aşteaptă ca majoritatea populaţiei eligibile pentru imunizare să poată fi vaccinată până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al acestui an.

 

Campania anti-vaccinare întârzie creșterea economică


În acest context, campania prin care grupuri din țară și străinătate lansează știri false pentru discreditarea vaccinării devine o amenințare și pentru creșterea economică, nu doar pentru sistemul public de sănătate.

Cu cât România ieise mai târziu din pandemia COVID, cu atât sunt mai favorizate alte țări din regiune, care vor reuși să atragă mai repede investițiile de capital și cele directe, odată cu reluarea creșterii economice.

Specularea temerilor legate de COVID de către politicieni din țară vine în contextul războiului informațional purtat împotriva țărilor europene din Est, care și-a făcut o țintă din prevenție și vaccinare mult înainte de izbucnirea pandemiei COVID, cu scopul de a slăbi reziliența sistemului medical și a discredita statele care derulează politici publice în domeniu. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel