Proteina din sânge care TE FACE VULNERABIL în faţa COVID-19. Reduci nivelul ei cu un obicei simplu şi zilnic
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Conform ultimelor studii, nu este suficient doar să purtăm mască şi să ne spălăm pe mâini pentru a evita infecţia cu coronavirus. Spre exemplu, persoanele care ignoră un obicei ce ar trebui să fie zilnic sunt mai expuse riscului de infectare şi de deces din cauza COVID-19.

Încă de la începutul pandemiei, am ştiut că unii oameni sunt mai expuşi la manifestarea severă a COVID-19. Centrul pentru Combaterea şi Prevenţia Bolilor (CDC) a întocmit o listă lungă cu afecţiuni care pot creşte riscul de expunere la COVID-19. Însă un nou studiu arată că un obicei comun ar putea creşte riscul decesului, dacă este ignorat. 

"Am ştiut mereu că există o legătură între gingii şi restul corpului în ceea ce priveşte diabetul, infarctul şi atacul cerebral.", a declarat Shervin Molayem, chirurg dentar, conform bestlifeonline.com

Potrivit lui Molayem, până la 100 de milioane bacterii pot trăi pe un singur dinte neîngrijit. Specialistul spune că durează aproximativ un minut pentru ca aceste bacterii să ajungă de pe dinţi în restul organismului. Şi, mai spune acesta, adevăratele probleme apar atunci când cineva are prea multe bacterii în fluxul sanguin, organismul ar putea intra în modul defensiv şi ar putea elibera o proteină numită IL-6. Nivelul ridicat al acestei proteine poate duce la o mulţime de complicaţii. "IL-6 distruge ţesutul. Distruge şi părţi din vasele de sânge, dar poate duce şi la o scădere a oxigenului din sânge, poate afecta schimbul de gaze din plămâni", a mai spus Molayem. 

Pacienţii cu nivel ridicat de IL-6, risc mai mare de ventilare 

Molayem a lucrat la un studiu care arată legătura dintre o igienă orală precară şi coronavirus, studiu care va fi publicat în luna octombrie în Jurnalul Asociaţiei Dentiştilor din California. Conform acestui studiu, pacienţii cu un nivel mai mare de proteină IL-6 ar putea fi mai expuşi riscului de ventilare mecanică, dacă se infectează cu coronavirus. 

În mod similar, un studiu al Universităţii George Washington a analizat cinci biomarkeri din sângele a 300 de pacienţi COVID-19, între martie şi mai, unul dintre aceşti markeri fiind IL-6. Cercetătorii au concluzionat că nivelurile ridicate ale acestei proteine au dus la intrarea pacienţilor în stare foarte gravă sau chiar deces. Rata normală a proteinei IL-6 din sânge este între 0.0 şi 15,5 picograme per mililitru de sânge. Pacienţii pe care s-a făcut studiul aveau un nivel al IL-6 de 65 pg/ml. 

Astfel, Molayem consideră că oamenii care au o igienă orală precară dezvoltă un nivel mai mare de IL-6 în sânge şi se expun, astfel, unui pericol major în faţa COVID-19. Pentru a reduce riscul, cercetătorul subliniază importanţa îngrijirii dinţilor, dar mai ales gingiilor. Asta înseamnă spălarea pe dinţi de minim două ori pe zi, curăţarea cu aţă dentară la fel de des şi clătirea danturii. De asemenea, este recomandată şi o vizită regulată la medicul dentist. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel