Protest Belarus. Putin: "Presiuni externe fără precedent". Lukașeko i-a cerut ajutorul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat marţi "presiuni externe fără precedent" asupra Republicii Belarus.

Vladimir Putin a denunţat "presiuni externe fără precedent" asupra Republicii Belarus, zguduită de o mişcare de protest inedită împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după realegerea lui controversată pe 9 august, informează AFP.

Belarus este "într-o situaţie dificilă, în condiţii de presiuni externe fără precedent, după alegerile prezidenţiale" al căror rezultat nu a fost recunoscut de Uniunea Europeană (UE) şi SUA, a declarat Putin într-un discurs video adresat participanţilor la un forum ruso-belarus, scrie Agerpres.

Lukaşenko i-a cerut ajutorul lui Putin

Belarus este de la începutul lui august scena unei mişcări de protest inedite împotriva realegerii, considerate frauduloase de către opoziţie, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994.

Până acum Lukaşenko a refuzat să dialogheze cu opoziţia, iar manifestaţiile - cea mai recentă a adunat circa 100.000 de persoane - au dus în mod sistematic la sute de arestări. Lukaşenko i-a cerut ajutorul lui Vladimir Putin, care i-a promis Minskului susţinere pentru asigurarea securităţii şi un împrumut de 1,5 miliarde de dolari.

"Relaţiile dintre Rusia şi Belarus sunt mai puternice decât timpul şi conjunctura şi se bazează pe un fundament solid", a mai asigurat marţi Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel