PROTEST în fața ministrului de Interne, ACUZAT de VIOL! I s-a cerut DEMISIA - video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Numit luni seara ministru de interne, Gérald Darmanin a avut marţi în noul său post o primă zi agitată, marcată de numeroase manifestaţii ale militantelor feministe care i-au cerut demisia din cauza acuzaţiilor de viol împotriva sa, potrivit France Presse. 

Diverse acţiuni ale acestora au umbrit prima deplasare a ministrului la un comisariat din regiunea pariziană, unde lucrase unul dintre cei doi poliţişti ucişi la domiciliu în 2016 de un individ care îşi revendicase apartenenţa la Statul Islamic.

Prima dintre acestea a avut loc în cursul dimineţii, în timpul predării-preluării mandatului, când 20 de feministe au încercat să apropie de grilajul ministerului, fiind oprite de forţele de ordine. Scandând 'Darmanin demisia!' şi 'Darmanin violatorul!', ele au agitat pancarte pentru a-şi exprima furia: 'Cu Darmanin la Interne, vă ştergeţi cu plângerile noastre!'.

După-amiază, în faţa Palatului Elysee unde avea loc prima reuniune a noului guvern al premierului Jean Castex, trei militante feministe din mişcarea Femen au reuşit să se apropie de palatul prezidenţial înainte de a fi îndepărtate. Puţin mai târziu, la câteva sute de metri mai departe, în faţa bisericii Madeleine, circa 50 de militante ale colectivului #Noustoutes, îmbrăcate în negru, au procedat la o înmormântarea simbolică a egalităţii bărbaţi-femei, decretată 'marea cauză a mandatului de cinci ani al preşedintelui' de către executiv.

La capătul acestei acţiuni de protest, trandafiri albi şi roşii au fost depuşi în faţa unui sicriu cu un vultur negru uriaş deasupra, pe care era înscris numele noului ministru. 'Cultura violului este în marş', au scandat activistele, făcând referire la denumirea partidului prezidenţial 'La République en Marche'.

Ce a spus Macron

Luni seara, anturajul preşedintelui Emmanuel Macron, care a făcut din 'Republica exemplară' crezul său, a încercat să risipească orice posibilă polemică pe acest subiect:'Lucrurile par să meargă în sensul bun', această plângere 'nu a constituit un obstacol numirii sale', a declarat o sursă din anturajul prezidenţial. Un comentariu care a stârnit imediat 'furia' feministelor.

Darmanin a fost acuzat de două femei la începutul anului 2018, una de viol, cealaltă pentru abuz de slăbiciune, acuzaţii pe care el le respinge. Dacă ancheta continuă în primul caz, parchetul a clasat dosarul în cel de-al doilea caz. Noul purtător de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a apreciat marţi că Gerald Darmanin ar trebui să poată 'beneficia de prezumţia de nevinovăţie', potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel