Protest în Irak: Mii de oameni demonstrează împotriva trupelor americane
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Mii de susținători ai lui Moqtada Sadr s-au adunat la Bagdad pentru a protesta împotriva trupelor americane din Irak.

Mii de susținători ai liderului șiit Moqtada Sadr s-au adunat la Bagdad pentru a cere expulzarea trupelor americane din Irak, trezind temeri că marșul antiguvernamental programat în cursul zilei va fi mai puțin vizibil decât cel antiamerican, conform Agerpres.

După apelul lui Sadr la „o manifestație pașnică a unui milion de persoane împotriva prezenței american", puncte de control au fost instituite pentru securizarea marșului.

Bărbați, femei și copii, la protest

În această dimineață, mii bărbați, femei și copii fideli acestuia s-au adunat în cartierul Jadriyah, scandând „Afară, afară ocupant!" și „Da, suveranității!", agitând drapele irakiene.

O scenă având ca fundal o pânză cu mesajul „Irakul este pământul profeților, nu este loc pentru străin!" a fost instalată fără ca numele eventualilor vorbitori să fie anunțate.

Sadr nu îi reprezintă pe toți

„Sadr nu ne reprezintă", a afirmat joi unul dintre manifestanții antiguvernamentali, care cer alegeri anticipate, un premier independent și eradicarea corupției.

Mișcarea de contestare declanșată la 1 octombrie a fost trecută în plan secund după uciderea de către SUA la 3 ianuarie la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani, emisarul Teheranului în Irak, și a lui Abou Mehdi al-Mouhandis, locotenentul său irakian și nr.2 al Hachd, care reanimase sentimentul antiamerican.

Jadriyah, vizavi de Zona verde

Mii de susținători ai lui Moqtada Sadr au sosit la Bagdad cu autobuze din alte regiuni ale țării. Cartierul Jadriyah, unde se adună ei este situat pe malul Tigrului opus Zonei verzi ultrasecurizate, care adăpostește Ambasada SUA și principalele instituții de stat, iar numeroși responsabili irakieni și diplomați se tem că adepții lui Sadr să nu o ia cu asalt.

Numeroșii săi fideli paralizaseră deja țara, ocupând Zona verde în 2016, pentru a obține reforme din partea guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel