Protest la mina Vulcan. Ortacii refuză să mai extragă cărbune
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Un nou protest al minerilor are loc astăzi la mina Vulcan, județul Hunedoara. 

Zeci de mineri de la mina Vulcan din Valea Jiului, județul Hunedoara, au refuzat să mai intre în subteran să extragă cărbune, relatează România TV. Oamenii protestează pentru faptul că nu și-au mai primit salariile. 

Minerii au declarat că ar fi trebuit să primească venitul lunar pe data de 20 ale lunii, dar acesta întârzie.

La fața locului s-a deplasat administratorul Complexului Energetic Hunedoara care a stat de vorbă cu minerii. În urma discuțiilor se pare că s-a ajuns la o înțelegere, iar patronul le-ar fi promis oamenilor că își vor primi salariile pe carduri în cursul zilei de astăzi. 

Cu toate acestea, minerii au refuzat în continuare să intre la lucru, fiind neîncrezători că își vor primi drepturile salariale. 

Protestele minerilor, tot mai dese

În luna martie a acestui an peste 160 de mineri s-au blocat în singura mină de uraniu din România. Minerii de la mina de uraniu din Crucea, județul Suceava, singura din România, au susținut atunci că nu și-au mai primit salariile încă de la începutul anului și nici banii pe suplimentul de hrană, în valoare de 30 de lei pe zi. 

Tot în martie, peste 100 de mineri au intrat în greva foamei la Complexul Energetic Oltenia. Principala revendicare a fost reducerea vârstei de pensionare pentru salariații din producție. De asemenea, oamenii au cerut ca Guvernul să plătească certificatele de carbon pentru că altfel termocentralele pe cărbune vor fi închise. 

În luna aprilie protestele au continuat. Șapte mineri din cadrul Compleului Energetic Oltenia au protestat în București. Minerii au intrat în greva foamei până când cineva îi va asculta iar revendicările sunt îndeplinite. Oamenii au fost din nou nemulțumiți de lipsa de reacție din partea guvernanților față de reducerea vârstei de pensionare de la 65 la 55 de ani. 

”Am venit într-un număr mai mic pentru a atrage atenția Guvernului că avem un proiect de lege PLX 75/2021 prin care se cere reducerea vârstei de pensionare. Compania noastră, Complexul Energetic Oltenia, se află într-un proces de restructurare. Sunt niște directive europene prin care se pot obține fonduri pentru reducerea vârstei de pensionare. Noi dorim trecerea în grupă specială de la vârsta standard, dar numai a angajaților care lucrează în producție. La noi situația este foarte grea, nu există investiții, etc. (...) Am venit pentru că acest proiect al nostru se tergiversează pentru că doi parlamentari de Gorj nu doresc reducerea vârstei de pensionare. Vor ca noi să rămânem forță de muncă ieftină pentru firmele lor. Sunt oameni care au boli de inimă, au stenturi pe la inimă, la vârsta de 55 de ani. Parlamentarii spun că impactul financiar este foarte mare, dar este o directivă europeană care spune că unitățile miniere care se află într-un program de restructurare pot beneficia imediat de un ajutor de stat pentru reducerea vârstei de pensionare și alte facilități. În Polonia, minerii când sunt restructurați li se dă 26.000 de euro, li se acordă alte facilități să găsească alt loc de muncă. La noi pur și simplu ne aruncă în stradă. Vor veni mai mulți mineri aici în greva foamei dacă nu se vor lua măsuri”, a declarat Nicu Bunoaică, lider sindical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel