Proteste în Bulgaria împotriva Guvernului. Moţiune de cenzură anunţată. SUA, de partea protestatarilor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Sunt proteste masive în Bulgaria împotriva corupţiei, oligarhiei şi a Guvernului condus de Boiko Borisov. SUA este de partea protestatarilor, iar opoziţia a anunţat deja o moţiune de cenzură. 

Opoziţia socialistă din Bulgaria a elaborat, miercuri, o moţiune de cenzură contra guvernului condus de premierul Boiko Borisov şi a cerut demisia acestuia pe fondul protestelor din întreaga ţară împotriva corupţiei, relatează Reuters şi dpa, citate de Agerpres. 

A cincea astfel de moţiune contra coaliţiei guvernamentale de centru-dreapta nu pare însă a avea mari şanse de reuşită, întrucât demersul socialiştilor are doar sprijinul unui mic partid populist şi al câtorva parlamentari independenţi.

Borisov a anunţat că o decizie privind rămânerea sa la conducerea guvernului de la Sofia o va lua după ce va reveni de la summitul UE din această săptămână, ce va avea loc la Bruxelles în 17-18 iulie. El a atenţionat că Bulgaria trebuie să se consolideze pentru a face faţă unei iminente crize economice cauzate de pandemia de COVID-19.

Mă voi întâlni cu partenerii noştri din coaliţie şi dacă nu avem un plan de stabilitate asupra căruia să cădem de acord, inclusiv cu partidele de opoziţie, nimeni nu poate reuşi de unul singur. După summitul UE vom discuta din nou, a declarat Boiko Borisov într-o şedinţă de guvern.

Proteste de stradă împotriva corupţiei

Fostul vicepremier bulgar (2014) şi ministru al Justiţiei (2014-2015), Hristo Ivanov a dat săptămâna trecută (7 iulie) o lovitură politică de zile mari printr-o acţiune spectaculoasă pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. La bordul unei bărci cu motor, însoţit de doi parteneri politici, Ivanov a vrut să acosteze lângă reşedinţa de lux a unuia dintre cei mai influenţi oameni din Bulgaria, pentru a atrage atenţia asupra interzicerii ilegale a accesului în zonă şi folosirea abuzivă a instituţiilor de forţă ale statului pentru paza obiectivului în cauză. În reşedinţa respectivă trăieşte, ferit de ochii lumii, deja de ani de zile Ahmed Dogan, un cunoscut trăgător de sfori în politica bulgară, preşedinte de onoare al formaţiunii parlamentare "Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi" şi mentor politic al deputatului şi oligarhului Delian Peevski.

Acţiunea întreprinsă de Hristo Ivanov, care a înregistrat peste un million de vizionări pe Facebook, a generat un val de proteste contra corupţiei, oligarhilor şi guvernului. La Sofia mai bine de 3.000 de demonstranţi au cerut duminică în faţa Parlamentului demisia premierului. Şi în alte oraşe ale ţării, sute de oameni au demonstrat împotriva executivului. Protestele nu au fost provocate numai de intervenţia lui Ivanov, ci şi de o serie de razii efectuate la reşedinţa preşedintelui Rumen Radev. În urma acestora, un responsabil anti-corupţie şi un consilier de securitate al şefului de stat bulgar au fost arestaţi provizoriu pentru cercetări, scrie Adevărul.ro

"Proiectul meu politic personal este de fapt cauza pentru care luptă întreaga opinie publică din Bulgaria. Eu pledez pentru o reformă veritabilă a justiţiei, astfel încât Bulgaria să implementeze, în sfârşit, normele europene privind democraţia şi statul de drept. Bulgaria a fost admisă în 2007 în UE graţie unui compromis şi rămâne în continuare în urma standardelor convenite. Acesta este proiectul meu politic personal, care nu se poate baza decât pe un consens politic larg privind aplicarea reformei în justiţie. Este valabil în primul rând pentru procuratura din Bulgaria, care trebuie supusă urgent unui control democratic şi transparent. Acest consens nu poate fi obţinut decât pe cale democratică prin alegeri legislative democratice.", a declarat Hristo Ivanov. 

SUA, de partea protestatarilor 

Ambasada americană de la Sofia s-a plasat luni de partea protestatarilor anticorupție care cer demisia premierului Boiko Borisov și care s-au revărsat pe străzi pentru a cincea noapte la rând, scrie capital.ro

Dacă declarația ambasadei americane nu a făcut vreo referire explicită la revendicările protestatarilor privind demisia lui Borisov și Geshev, ea nu a lăsat deloc loc de îndoială cu privire la cine face obiectul simpatiei americane.

„Orice națiune merită un sistem judiciar apolitic și răspunzător în fața statului de drept. Noi susținem poporul bulgar în contextul în care voi pledați pașnic pentru o credință mai mare în sistemul vostru democratic și promovați statul de drept în Bulgaria. Nimeni nu este mai presus de lege.”, a transmis ambasada SUA de la Sofia. 

Următoarele alegeri parlamentare din Bulgaria sunt prevăzute pentru martie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel