Proteste în Polonia, după decizia privitoare la avort
Autor: Ioan-Radu Gava pe 24 oct, 23:06 | Internațional

Foto: Agerpres

Câteva mii de oameni au protestat în Polonia din cauza unor pachete de legi privitoare la avort.

Câteva mii de oameni au mărșăluit în orașele din Polonia, în a treia zi consecutivă de proteste împotriva interdicției aproape totale a avortului. Protestatarii au reacționat la hotărârea de joi, a celei mai înalte instanțe a Poloniei, conform căreia o lege existentă care permite avortul bebelușilor cu malformați este incompatibilă cu constituția.

Hotărârea a provocat consternare în rândul grupurilor de drepturi din Polonia și în afara țării. Unii protestatari au scandat: „Libertate, egalitate, drepturile femeilor”. Multe dintre bannere și pancarte poartă lozinci precum „rușine!” și „războiul împotriva femeilor”. De asemenea, au existat bannere cu imaginea fulgerului roșu, care a devenit un simbol al protestelor.

 

Ce au cerut protestatarii?

 

Oponenții au cerut un referendum cu privire la dreptul de a avorta fetușii malformați, iar unii au anunțat că vor bloca traficul la nivel național. Decizia înseamnă că avorturile vor fi permise numai în caz de viol, incest sau dacă există o amenințare la adresa vieții femeii. Există deja mai puțin de 2.000 de avorturi legale pe an în Polonia, iar marea majoritate au loc din cauza fetușilor malformați, potrivit TheGuardian.

Te-ar putea interesa și ....
Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri