Urmărește emisiunea live
Proteste mineri. Președinte CJ Hunedoara: Nu preluăm o sobă de teracotă
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Consiliul Judeţean Hunedoara vrea să preia  în administrare Termocentrala Mintia, însă fără datoriile acumulate de aceasta în timp.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a reiterat sâmbătă, în cadrul unei întâlniri la care a invitat conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi parlamentari ai judeţului, faptul că instituţia pe care o conduce doreşte să preia în administrare Termocentrala Mintia, însă fără datoriile acumulate de aceasta în timp, scrie Agerpres. 

Nemulțumiți de întârzierea salariilor 



Discuţiile, care au durat mai multe ore, s-au axat pe situaţia actuală a CEH şi pe problemele apărute în Valea Jiului, în contextul protestelor minerilor care sunt nemulţumiţi de întârzierea salariilor.

"Marţi dimineaţă voi fi prezent la Ministerul Energiei pentru a discuta propunerile noastre. Preluarea Termocentralei Mintia nu trebuie tratată simplist. Nu preluăm o sobă de teracotă, preluăm o unitate vitală pentru sectorul energetic, o valoare pentru România, singura termocentrală din Nord-Vestul ţării capabilă să asigure echilibrul energetic al României", a spus preşedintele CJ Hunedoara.

Amenzi semnificative



În ceea ce priveşte datoriile termocentralei, el a menţionat, de exemplu, că numai valoarea amenzilor care trebuie achitate pe linia protecţiei mediului o depăşeşte pe cea a activelor.

"Amenzile primite de la Mediu sunt mai mari decât activele de la Termocentrala Mintia. Statul român amendează statul român, este o situaţie tragică şi tristă", a remarcat Laurenţiu Nistor.

Nu se rezolvă problema de fond a mineritului 



Referindu-se la situaţia minerilor din Valea Jiului, preşedintele CJ Hunedoara a declarat că ordonanţa prin care se asigură plata drepturilor salariale restante pentru următoarele trei luni nu rezolvă problema de fond a mineritului.

"Acum primesc salariile, ies din mină, iar după trei luni ce vor face minerii? Se blochează iar în subteran? Eu din acest motiv am dorit să avem aceste discuţii, pentru a identifica soluţii care să asigure continuarea activităţii minelor şi celor două termocentrale (Mintia şi Paroşeni - n.r.)", a spus Laurenţiu Nistor.

La discuţiile purtate la sediul CJ Hunedoara au fost prezenţi parlamentari ai PSD şi reprezentanţi ai USR şi UDMR. Parlamentarii au declarat că vor face interpelări la ministerul de resort pe tema situaţiei CEH şi că vor solicita prezenţa în Valea Jiului a prim-ministrului Florin Cîţu şi a ministrului Energiei, Virgil Popescu, pentru a vedea realitatea din zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel