Protestul diasporei, stricat de ”Covidu` și pandemia”. Floricica Dansatoarea și tinerii din galerii au răsunat în Piața Victoriei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Protestatarii au ieșit astăzi în Piața Victoriei, la doi ani de la Protestul Diasporei din 10 august. Se voia un protest tacit, al ”papucilor”. Noroc că n-a fost așa, pentru că ar fi fost un mare eșec: 10 oameni și restul papuci. 

Pe de-o parte, am avut protestul simbolic al diasporei. Ar fi trebuit să fie ceva liniștit, iar întreaga respirație să înțeleagă un mesaj mai profund decât o strigare, al pantofilor celor care n-au putut să se întoarcă la ei în țară. N-a fost să fie, căci Angi Șerban a venit cu portavocea și a perturbat liniștea diasporei. Marketingul nu mai e ce a fost și pare că și Facebook-ul dă rateuri. 

Aș fi continuat prin a spune ”pe de altă parte”, însă restul e multă confuzie. 

”Q”

Au fost oamenii îmbrăcați în tricouri negre, cu pancarte pe care era scris, deloc inspirat: ”Patrioții vor învinge”. Care patrioți și pe cine? Am aflat, de pe tricouri și pancarte, că ei sunt ”Q”. Cine sunt... Q? Persoane cu vârste între 30 și 60 de ani care au strigat ”România, JOS MASCA”. Deci ei, patrioții, se luptă cu purtarea măștilor. 

Floricica Dansatoarea dă TONUL PATRIOȚILOR

Culmea, TONUL unui slogan ceva mai inspirat pentru un protest a fost dat de ”Floricica Dansatoarea”. Toți membrii mișcării ”Q” au urmat-o, strigând: ”Covidu` și pandemia au distrus economia”. Un lucru e cert, Floricica știe să strige în rime. Ea a continuat printr-un mesaj de salut: ”Salut, patrioții mei, mergem înainte”. 

Alt grup (aparent) este cel al tricourilor mov. Se pare că flacăra violet rezistă indiferent de vreme și vremuri. Echipat cu tricou și cu șapcă, ”Donald Trump de România” s-a aflat și el în mijlocul protestelor din fața Guvernului. De înțeles, în cazul lui, vrea să fie iar candidat, de această dată la Primăria Capitalei. Se pare că este susținut și de mișcarea ”Q”. Ei susțin că nu sunt împotriva măsurilor de protecție în fața COVID-19, ci împotriva lor ca obligație. 

Angi Șerban, către România TV: Decât să creați dezordine, mai bine plecați

Pentru Cataramă, a părut o scenă de campanie electorală, astfel că tabăra așa-numită #rezist s-a distanțat de el, însă, pentru scurt timp. 

Cei din tabăra #rezist, vechii protestatari, purtau măști cu tricolorul. ”Acest protest a devenit un haos total” a spus reporterul de la postul de televiziune România TV, moment urmat de o bruscare. Jurnalista a fost înconjurată de către protestatari. Angi Șerban, responsabilă cu ordinea, i-a spus: ”Decât să creați dezordine, mai bine plecați. Plecați din Piață”. 

Tinerii au luat fața protestului 

La protest, au ajuns, ulterior, și adolescenți din galerii... de la juniori. Suntem din ”diferite galerii, de la Steaua, Rapid, Dinamo, am venit să ne susținem țara” a spus unul dintre tineri. La limita a 18 ani, au sărit unii în alții, ca pe stadion, unii cu mască, alții fără. Tonul l-a dat un ”coordonator” trecut de prima tinerețe, la vreo 50 de ani. ”Nu mai avem dreptul la libertate” a spus o tânără din galerie, întrebând, intrigată: ”Cum adică?”  - de ce a venit n.r., adăugând: ”Ne-a fost furată, vreau libertatea înapoi”. 

Ei au strigat, în stil de galerie, ”Țara mea” de Ioan Nenițescu. 

Acolo unde-s nalți stejari
Și cât stejarii nalți îmi cresc
Flăcăi cu piepturile tari,
Ce moartea-n față o privesc;

Acolo, unde-s stânci și munți,
Și ca și munții nu clintesc
Voinicii cei cu peri cărunți
În dor de țară strămoșesc;

Și unde dorul de moșie
Întotdeauna drept a stat
Și bărbăteasca vitejie
A-mpodobit orice bărbat;

Acolo este țara mea,
Și neamul meu cel românesc!
Acolo eu să mor aș vrea,
Acolo vreau eu să trăiesc!

Acolo unde întâlnești
Cât ține țara-n lung și-n lat
Bătrâne urme vitejești
Și osul celor ce-au luptat;

Și unde vezi mii de mormane
Sub care-adânc s-au îngropat
Mulțime de oștiri dușmane,
Ce cu robia ne-au cercat;

Acolo este țara mea
Și neamul meu cel românesc!
Acolo eu să mor aș vrea,
Acolo vreau eu să trăiesc!

Demonstrația artistică a tinerilor a dat peste cap ambele tabere din Piața Victoriei.

La final, a rămas doar confuzia și întrebarea: Ce a vrut să fie acest protest și pentru ce? 

P.S. ”Televiziunea protestelor” din 10 august, care anunța de fiecare dată un număr uriaș de protestatari prezenți, n-a transmis nimic, nimic. Doar târziu, seara, în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu a fost comentat subiectul, în sensul deturnării a ceea ce a fost odată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel