Puii de liliac imită adulții la fel ca bebelușii umani și trăncănesc „pe limba lor”
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Puii de liliac imită vorbirea adulților la fel ca bebelușii umani.

Oamenii de știință care au studiat liliecii din Costa Rica au descoperit că nou-născuții emit sunete asemănătoare cu bebelușii umani. Conform BBC, în mod obișnuit liliecii produc sunete ritmice și repetă „silabe modulare” cheie. Studiul sugerează că micuții lilieci încearcă să învețe să comunice prin pălăvrăgeală, la fel ca micuții umani.

„Toată ziua pălăvrăgesc, de la răsărit la apus, încercând să învețe ritmul”, spune cercetătorul principal al studiului, dr. Ahana Fernandez. Specia studiată de oamenii de știință este una în special vocală, mai exact Saccopteryx bilineata. „Acești lilieci de fapt cântă ca păsările cântătoare”, adaugă ea.

Folosesc silabe distincte

„Astfel că au o comunicare vocală extrem de sofisticată, au un repertoriu de silabe distincte”, mai spune dr. Fernandez. Ea și cu colegii săi au publicat descoperirile în jurnalul științific Science. În principal, s-a scris despre:

-repetiția unor silabe cheie pe care adulții le folosesc în cântatul lor;

-ritmicitatea și repetiția, foarte similare cu sunetele „da-da-da” ale bebelușilor;

Vorbirea umană necesită un control foarte precis asupra aparatului vocal. Trăncănirea la întâmplare a bebelușilor joacă un rol important în exercițiul pentru preluarea controlului asupra sistemului. Același lucru este valabil și pentru lilieci.

Mai sunt multe specii de lilieci care ar putea face același lucru

„Știm toate tipurile de silabe produse de liliecii adulți. Cele care apar în trăncăneala puilor sunt foarte asemănătoare cu cele ale adulților”, mai spune ea. Totuși, specia Saccopteryx bilineata este singura despre care s-a dovedit că face acest lucru. Cu 1.400 de alte specii de lilieci pe Pământ, oamenii de știință sunt de părere că este doar o chestiune de timp până vor fi descoperite și alte specii unde se poate observa acest comportament.

În final, este important să precizăm că sunt încă multe necunoscute în ecuația aceasta. „Puii de lilieci se ascultă unul pe altul când pălăvrăgesc. Începe unul, trăncănesc pentru 15 minute sau ceva de genul, iar în acest timp se vede clar cum se mișcă urechile celorlalți pui. Așa că se ascultă cu adevărat unul pe altul, însă nu știu cum le influențează acest lucru exercițiul”, a conchis cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel