Racheta „monstru” NASA va fi întârziată din nou. Care sunt explicațiile Agenției
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
NASA încă se chinuie să întrețină dezvoltarea viitoarei sale rachete uriașe.

NASA încă se chinuie să întrețină dezvoltarea viitoarei sale rachete uriașe, denumită Space Launch System, conform The Verge. Un raport al inspectorului general NASA, care face parte dintr-o serie de informări nefericite, arată întârzieri și probleme de buget ce se întind pe mai mulți ani.

Space Launch System sau SLS este epicentrul programului Artemis al NASA. Această misiune este planul Agenției de a reîntoarce oamenii pe suprafața Lunii până în 2024 și de a trimite prima femeie pe suprafața satelitului natural. Odată terminată, SLS va fi cea mai puternică rachetă din lume, capabilă să ridică până la 90 t de material pe orbita inferioară a Pământului. NASA Plănuiește să trimită oamenii în vârful SLS, care ar andoca la o stație din jurul Lunii, de unde ar ateriza mai apoi pe suprafață, într-un lander.

SLS, crucială pentru ambițiile NASA

 (w670)

Din moment ce SLS este crucială de ambițiile lunare ale Agenției, inspectorul general a reevaluat contractele pentru toate elementele majore ale rachetei. Trei colaboratori ai guvernului american – Boeing, Aerojet Rocketdyne și Northrop Grumman – lucrează la rachetă.

Boeing se ocupă de majoritatea rachetei, în timp ce Aerojet confecționează motoarele, iar Northrop construiește boosterele care oferă putere extra în momentul decolării.Firmele au avut probleme tehnice și întârzieri, iar costurile au crescut cu 2 miliarde de dolari și doi ani de amânări, conform raportului. De fapt, întregul program SLS a depășit bugetul și a întârziat cu mai mult de 33%, în comparație cu așteptările pe care NASA le-a prezentat Congresului în 2019. Aceste probleme vor crește cu alte 10 procente, fiindcă alte amânări sunt așteptate.

NASA a sperat ca racheta să debuteze în 2017. Cu toate acestea, Boeing abia a reușit să termine nucleul rachetei la începutul anului acestuia, după care a trimis produsul final în Mississippi, pentru testări. Pentru o vreme, NASA a țintit spre lansarea SLS, într-un test fără echipaj, în noiembrie 2020, însă oficialii Agenției au acceptat faptul că SLS nu va părăsi Pământul cel puțin până în 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel